Diva Annie Lennoxová
zpívá s velkou vášní

Diva Annie Lennoxová
zpívá s velkou vášní

27. 12. 2014

Je jednou z nejlepších zpěvaček v britské hudební historii, prodala přes 80 milionů desek. Sexy hlas Annie Lennoxové na pozadí kovových syntezátorů spolu s Davem Stewartem ve skupině Eurythmics a s hity Sweet Dreams, Sexcrime či There Must Be An Angel pronikl až na vrchol hitparád. Po rozpadu skupiny pokračovala v sólové dráze. Též aktivistka v boji proti chudobě a AIDS na Štěpána oslaví šedesátiny. 

Na počátku 80. let byly v módě syntezátory a Eurythmics využili jejich strojovou odtažitost jako protiváhu k horké soulové živelnosti, již představoval hlas Annie: „Vždycky jsem toužila zpívat jako černoška,“ prohlašovala k tomu. 

Z písní, v nichž to mezi oběma póly nejvíce jiskřilo, se staly velké hity, jejichž řadu odpálila úderná Sweet Dreams. Strhující jevištní vystoupení Annie byla proslulá, stejně jako její křiklavě barevné kratičké vlasy a výrazné líčení, zachycující androgynní ledovou královnu či ženu-vamp. 

Vazby na černou muziku kapela posilovala i personálně: k natáčení hitu Sisters Are Doin' It For Themselves si Lennoxová například přizvala svůj velký vzor – Arethu Franklinovou. 

Modifikovaný moderní soul stál u kolébky nejlepších písniček Eurythmics. Po deseti letech se veleúspěšné duo rozpadlo a Lennoxová se vydala na sólovou dráhu a postupně vydala ceněná alba Diva, Medusa, Bare a Songs of Mass Destruction. 

Talent od pánaboha

Vyrostla v Aberdeenu v rodině dělníka v loděnicích, který hrál na dudy. Narodila se 25. prosince 1954, od pěti let hrála na klavír a flétnu, psala básničky. V patnácti objevila Rolling Stones a černošské soulové klasiky, jako je Stevie Wonder. 

Talent jí vynesl stipendium na Královské hudební akademii v Londýně. V roce 1976, po odchodu z akademie, potkala Davea Stewarta a založili skupinu The Tourists. Jejich partnerský vztah trval čtyři roky, profesionální téměř patnáct let. „Nejprve jsme s Davem a Peetem Coombesem vytvořili The Tourists. Potom se ze mě a Dava stala skupina Eurythmics. Po deseti letech jsme oba cítili, že z toho začínáme být unavení, a chtěli jsme se každý vydat svou cestou,“ řekla k tomu. 

V roce 1988 hráli Eurythmics na koncertu k sedmdesátinám Nelsona Mandely a Lennoxová začala být aktivní v jeho kampani proti AIDS v Africe. Za svou tvorbu získala ceny Grammy, Brit Awards, Zlatý glóbus a také Oscara za skladbu Into The West z filmu Pán prstenů. 

„Dostala jsem se zatím vůbec nejblíže k tomu autentickému a emocionálnímu stavu, který je plný vzájemných kontrastů mezi krásou, touhou a smutkem,“ prohlásila po vydání čtvrté sólové desky. Objevila se i několika filmech, v adaptaci patrně nejslavnějšího antiutopického románu všech dob, Orwellova 1984, ve válečném snímku Revoluce a v dramatu Edward II. 

„Potřebuji být volná, řídit se jen svou múzou,“ tvrdí Annie, vegetariánka se zájmem o roztodivné bylinky a zázračné amulety, jež se věnuje také boji proti chudobě v Africe a spolupracuje se sdružením Amnesty International. Za humanitární činnost získala Lennoxová v roce 2011 od britské královny Alžběty II. vyznamenání Řád britského impéria a v červnu 2012 zpívala na koncertě diamantového výročí Alžběty II. v Buckinghamském paláci. 

hudební legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.