Foto

Hrad Křivoklát je mezi
hosty stále oblíbenější

28. 12. 2014

Návštěvnost hradu Křivoklát na Rakovnicku stoupá již několik let po sobě. Letos jej navštívilo už o 8000 lidí více než minulý rok. Jen do Vánoc jich přišlo asi 110 000. Stále více turistů navštěvuje hrad i ve svátečních dnech na konci roku. Loni jich bylo přes 7000, letos jich zde čekají alespoň stejný počet. „Letošní sezona patří mezi ty velmi dobré,“ řekl pověřený kastelán hradu Lukáš Kunst. 

Nyní je hrad otevřený denně kromě pondělí, od 12. ledna bude otevřeno jen v sobotu. Hlavní sezona začne 21. března. Hrad příští rok čeká oprava hlavní válcové věže včetně náročné rekonstrukce krovu. „Měli bychom tak mít možnost vidět ojedinělou věc, dominantu hradu bez krovu,“ uvedl Kunst. Letos byla na hradě ve druhém patře jižního palácového křídla dokončena například oprava ostění oken. 

Zhruba 5500 letos přišlo také do Hamousova statku ve Zbečně, který je pod správou hradu Křivoklát. O posledním adventním víkendu zde přivítali stotisícího návštěvníka od roku 1995, kdy byl statek zpřístupněn veřejnosti. 

Křivoklát patří k nejstarším a nejvýznamnějším hradům v Česku. Podle kronikáře Kosmase položil jeho základy v roce 1109 český kníže Vladislav II. Velkého významu nabyl za Přemysla Otakara II. Své mládí na hradě prožil i Karel IV. Současnou pozdně gotickou podobu dal Křivoklátu Vladislav II. Jagellonský. 

hrady a zámky naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...