Rod Stewart: miláček žen
a bouřlivák s chraplákem

Rod Stewart: miláček žen
a bouřlivák s chraplákem

10. 1. 2015

Jeho typický chraplák a rozčepýřené blond vlasy z něj udělaly na přelomu šedesátých a sedmdesátých let idol ženských srdcí po celém světě. Rockový bouřlivák Rod Stewart, který v sobotu 10. ledna slaví sedmdesátiny, však patří především k nejúspěšnějším britským hudebním interpretům, když za svoji pětačtyřicetiletou kariéru prodal přes 100 milionů desek.

Největšího úspěchu dosáhl Stewart v 70. letech, kdy jeho desky a písně bodovaly na předních příčkách hudebních žebříčků na obou stranách Atlantiku. Prosadil se zejména svými rockovýmí melodiemi, protkanými směsí blues a folku, ponořil se ale i do swingu a neštítil se ani v pozdějších letech módní disko vlny.

Jak najít sám sebe

Rod Stewart se narodil jako Roderick David Stewart v Londýně jako nejmladší z pěti sourozenců. Jeho otec byl Skot, matka pocházela z Anglie. Od dětství vynikal ve fotbale a stal se fanouškem londýnského Arsenalu. Sám Rod na svoje dětství vzpomíná jako na dobu, kdy byl "fantasticky šťastný".

V patnácti letech opustil školu a krátce pracoval v tiskárně sítotisku, živil se také jako stavěč plotů nebo hrobník. S hudbou začínal v roce 1962 jako pomocný zpěvák v kapele Raye Daviese. O dva roky později posílil skupinu Jimmy Powell & the Five Dimensions coby zpěvák a hráč na harmoniku. Poté krátce působil v kapelách Steampacket, Shotgun Express nebo The Jeff Beck Group.

Na přelomu 60. a 70. let Rod přijal image londýnské subkultury takzvaných mods. Začal se prezentovat především platinově odbarvenými nebo blond rozčepýřenými vlasy, kamašemi napodobujícími leopardí kůži, stříbrnými vestami a dalšími módními výstřelky v podobném duchu.

Komerční úspěch přišel se skupinou Faces, která vznikla v roce 1969 po odchodu zpěváka Steva Marriotta z původní kapely Small Faces. Ke zbývajícím hráčům se připojil kytarista Ronnie Wood a zpěvu se ujal Stewart a skupina se poté přejmenovala na Faces. Vydali spolu čtyři studiová alba, než se v roce 1975 rozpadli. Woods se připojil ke slavnějším Rolling Stones a Stewart se začal naplno věnovat svojí rozjeté sólové dráze. "Neměl jsem dobrý pocit z toho, dělat hudbu jiných lidí. Myslím, že sami sebe najdete, když píšete svůj vlastní materiál," uvedl k tomu Rod Stewart.

Již v roce 1969 debutoval albem An Old Raincoat Won´t Let You Down, které představovalo směs folku, rocku a blues. O rok později jej následovala deska Gasoline Alley a jeho třetí sólové album Every Picture Tells A Story (1971) již vyšplhalo na první příčku hitparád v Británii i USA. K úspěchu desky pomohl i jeden z největších Stewartových hitů, single Maggie May. V sedmdesátých letech zpěvák bodoval zejména u dívčích a ženských srdcí romantickou baladou Sailing a na přelomu 70. a 80. let překvapil ve své tvorbě netypickou disko skladbou D'Ya Think I'm Sexy. Ovšem i z té se, navzdory dobovým kritikám, stal hit.

Mnoho žen i dětí

Za svoji dlouholetou kariéru Stewart prodal přes 100 milionů desek. Tou zatím poslední je album Time (2013), na kterém se zpěvák představuje ve vyklidněné poloze stárnoucího rockera bilancujícího svůj život.

Stewartův rozčepýřený blond účes a mužně chraplavý hlas přiváděly k šílenství řadu jeho fanynek. Zpěvák s pověstí sukničkáře a bouřliváka, kterému se nevyhýbaly ani alkoholové a drogové excesy, byl celkem třikrát ženatý a má osm dětí. Nejstarší dceru Sarah počal, když mu bylo 18 let. Nejmladšího syna Aidena Patricka, kterému jsou tři roky, má se svojí současnou ženou, o sedmadvacet let mladší modelkou Penny Lancasterovou. S ní má ještě devítiletého Alastaira Wallace. Kromě toho má Stewart ještě dvě děti s herečkou Rachel Hunterovou, dvě s modelkou Alanou Hamiltonovou a další dceru s Kelly Embergovou.

Od mládí má Stewart jednu netradiční zálibu - je náruživým modelářem. Tomuto hobby se prý věnuje až čtyři hodiny denně. Před prací na modelech prý nikdy nepije alkohol. "Když si dám pár skleniček vína, tak nemohu stavět, výsledek pak není nikdy dobrý. A když se na model soustředím natolik, že to přestává být zábava, je načase vstát, jít si udělat čaj a vrátit se k tomu později," konstatoval Stewart v jednom rozhovoru.

hudební legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.