Brtnické ledopády

Brtnické ledopády

10. 1. 2015

Dlouho jsem o tomto unikátním přírodním úkazu vůbec nevěděla. Až když jsem se vetřela mezi fotografy a viděla na netu fantastické snímky, bylo rozhodnuto, že to chci vidět na vlastní oči. 

Brtnické ledopády se v optimálním zimním čase nacházejí tady u nás na severu v CHKO České Švýcarsko - mezi Mikulášovicemi a Vlčí horou - výchozím bodem je většinou obec Brtníky (žst.).

Pod Vlčí horou pramení Vlčí potok, který se pak dále klikatí velice romantickým údolím, tvořeným z obou stran bizarními skalními útvary z pískovce zvláštního složení, které hraje spolu se specifickým (mrazovým) klimatem údolí hlavní roli při vzniku ledopádů.

Ledopády zde totiž nevznikají tradičně jako zmrzlé vodopády, nýbrž při optimální souhře mrazu a odtávání sněhové pokrývky ve vyšších partiích skal. Obyčejně se voda do pískovcových skal vsakuje, jako např. ve skalních městech Českého ráje nebo Adršpašsko-teplických skal. Zde ale voda z tajícího sněhu stéká po hraně skal, kde při opětovném zamrzání tvoří rampouchy a ledové kaskády až neskutečných velikosti - a také barev. Stékající voda splavuje zeminu, železité a křemičité písky i drobné částečky mechů, a tím ledopády nádherně zbarvuje od žluté přes oranžovou, zelenkavou do hnědé až černé barvy. V zimním období bez sněhu nemusí proto ledopády vůbec narůst, jindy vlivem velké oblevy může dojít ke zřícení celé té nádhery, někdy k jejímu opětovnému narůstání. V optimálních podmínkách mohou prý ledopády, mající i svoje jména, vydržet až do zač. května.

Z hlavní turistické trasy údolím Vlčího potoka vybíhají k jednotlivým ledopádům značené odbočky. Za nejkrásnější ledopád je považován Velký ledový sloup a největší je oranžový ledopád Velká opona s výškou až 8 m (k ní jsem po pádu u Vel. led. sloupu už neměla odvahu sestoupit). Nádherné ledové útvary spatříte i přímo na Vlčím potoce.

V každém případě jde, zvláště na odbočkách k jednotlivým ledopádům, o poměrně náročný, většinou zledovatělý terén a také v době oblevy je třeba obezřetnosti - hrozí odpadávání led. rampouchů i celých bloků ledu.

O pár km dále, kde se Vlčí potok vlévá do říčky Křinice, která dále pokračuje romantickým kaňonem Kyjovského údolí, se nachází tzv. Jeskyně víl. Jde v podstatě o skalní převis a podzemní prostory, kde se  v zimě také vytváří nádherná ledová výzdoba. Ale to je na samostatný výlet a tam jsem já nebyla.

Já jsem byla ráda, že jsem se z toho výletu vrátila domů živá ;-).

fotogalerie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%