Grand Restaurant
nabídne speciality

Grand Restaurant
nabídne speciality

10. 1. 2015

Ve více než osmi desítkách předních českých restaurací zařazených do publikace Maurerův výběr Grand Restaurant 2015 se uskuteční od 15. ledna do konce února gastronomický festival. Přehlídka chutí, nabízející zájemcům možnost za zvýhodněné ceny ochutnat v luxusních podnicích různé speciality, se uskuteční ve 32 městech. "V posledních třech letech Grand Restaurant Festival zaznamenal na 30 000 degustací," řekl organizátor Pavel Maurer.

Loni organizátoři pro festival vymysleli slogan Nejezte blbě, z něhož vychází i letošní novinka. Šéfkuchaři připraví pokrmy ve třech kategoriích. "Jednou z nich je gastronaut. Vycházíme z toho, že lidé, kteří mají jídlo rádi, za ním cestují, ať už v rámci města, země či světa. Takto budou objevovat nové chutě. Druhou kategorií je inspirace. Šéfkuchaři by se měli inspirovat lokálními surovinami či tradičními recepty, aby vrátili lidem to, co chutnalo našim babičkám či maminkám," uvedl Maurer. Třetí kategorií je francouzské slovo 'terroir'. "Znamená harmonii mezi půdou, podnebím a umem lidí. Taková mají být i jídla."

Kuchaři pro lidi při festivalu připraví přes 250 pokrmů, jde o dvojchodové či tříchodové menu, každé s jiným nápojem. Restaurace jsou nejčastěji z Prahy, ale k dobrovolné účasti se hlásí i podniky z menších měst. Lidé mohou ochutnat například variaci z křepelky s lanýžovým sosem, tlačenku z králičích stehen s octovým kaviárem a pórkovým chlebem, případně mořského ježka s kaviárovou pěnou. Cena se pohybuje mezi 250 a 600 korunami.

Jedna koruna z každé degustace půjde na charitu, konkrétně na projekt eSvačinky. "Na Pardubicku handicapovaní spoluobčané vyrábějí zdravé svačiny a rozváží je do pardubických škol," přiblížil projekt Maurer.

Letos se festival koná pošesté. "V roce 1997 jsme vydali prvního průvodce po českých restauracích a v roce 2007 reagovali na požadavky lidí, kteří nemají peníze na drahé restaurace, ale chtěli by ochutnat. Tak vznikl letní Prague Food Festival. Restaurace po tři dny snížily ceny a lidé si sáhli na gastronomii. Postupně se rozjelo více podobných festivalů po republice a v roce 2010 jsme založili Grand Restaurant Festival, pro který jsme oslovili restaurace ve všech regionech," dodal Maurer.

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...