Profesionál Doyle
slaví sedmdesátiny

Profesionál Doyle
slaví sedmdesátiny

21. 1. 2015

Největší popularitu mu bezesporu vynesla role drsného sympaťáka Doylea v oblíbeném televizním seriálu Profesionálové. Britský herec Martin Shaw, který 21. ledna slaví sedmdesátiny, tíhl ale vždy spíše k divadlu a zejména pak k Shakespearovým hrám. Jedna z nich, tragédie Macbeth, stála i u zrodu jeho filmové kariéry, když ho v roce 1971 režisér Roman Polanski obsadil jako lorda Banqua do svého snímku Macbeth.

Martin Shaw se narodil v Birminghamu a umělecké vlohy podědil po rodičích, kteří se ochotnicky věnovali divadlu. Na jevišti tak prý stál poprvé s nimi už ve třech letech. Po střední škole odešel do Londýna, kde vystudoval Akademii múzických a dramatických umění. A záhy začal hrát v divadle, mimo jiné ve hře Ohlédni se v hněvu či v psychologickém dramatu Tramvaj do stanice Touha. Ve stejné době se poprvé objevil i před kamerou.

Nejprve účinkoval v televizních seriálech, například v britském sitcomu o studentech medicíny Doktor v domě, na jehož scénáři se podíleli i dva z Monty Pythonů John Cleese a Graham Chapman. V roce 1974 si zahrál v dobrodružném filmu Zlatá Sindibádova cesta a tři roky nato přišli Profesionálové. Tento detektivní seriál o speciální jednotce CI5 se točil v letech 1977 až 1983 a jeho protagonisty celosvětově proslavil.

Shaw se ale od něj rád vrátil k divadlu a střihl si například roli Elvise Presleyho ve hře Are You Lonesome Tonight? Postava lorda Goringa ve hře Oscara Wildea Ideální manžel mu vynesla nominaci na cenu Tony. Stále hrál i v televizních filmech a seriálech, například v seriálu o francouzské revoluci Červený Bedrník, s nímž přijel v roce 1998 natáčet i do České republiky.

herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.