Hrajete Monopoly? Mají
velmi zajímavou historii

Hrajete Monopoly? Mají
velmi zajímavou historii

7. 2. 2015

Boj jistého ekonoma proti spekulantům s nemovitostmi, snaživost a oddanost jeho obdivovatelky a nakonec nouze jednoho z milionů nezaměstnaných Charlese Darrowa během hospodářské krize v USA - to všechno stálo za vznikem deskové hry Monopoly. Historie nejprodávanější stolní hry na světě sice sahá již do počátku 20. století, její sláva se ve velkém začala šířit před 80 lety, 7. února 1935, kdy jí v současné verzi uvedl na trh Charles Darrow.

Od té doby se stalo (alespoň ve hře) boháčem nebo naopak bankrotářem přes miliardu lidí po celém světě a Monopoly jsou ve svém oboru stále nepřekonané. Hru si také mohou zahrát čeští milovníci stolních her, ale k příjemnému, někdy až příliš dlouhému krácení volného času více přispěla ryze česká verze Monopolů s názvem Dostihy a sázky. Podle internetové encyklopedie Wikipedia vyšla v Československu pravděpodobně již v meziválečném období hra podobná Monopolům, která se jmenovala Business. V této hře hráč kupuje pozemky v Praze (od nejlevnějších v Braníku až po nejdražší na Václavském náměstí).

Autorů a verzí je více

Často se hovoří o tom, že Monopoly vymyslel chudý a nezaměstnaný obchodník a vynálezce Charles Darrow z Germantownu ve státě Pensylvánii. Ten byl však jen posledním článkem řetězce. Během hospodářské krize v 30. letech si hrou nejdříve krátil dlouhé chvíle coby nezaměstnaný, poté ji začal sám vyrábět doma v kuchyni a prodávat. Nápad zaujal majitele podniku Parker Brothers, kteří s Darrowem podepsali začátkem roku 1935 smlouvu a nechali si Monopoly patentovat. Z Darrowa se záhy stal milionář. Přitom v předchozím roce společnost Parker Brothers první nabídku od Darrowa smetla ze stolu kvůli údajným 52 grafickým chybám a složitosti pravidel.

Ekonom ostře vystupující proti spekulacím s nemovitostmi se jmenoval Henry George. Jeho hlavní teorií bylo, že jedinou daní by měla být ta z nemovitosti, protože půda, na které stojí každá nemovitost, patří všem. Jeho vášnivá stoupenkyně Lizzie Magieová si lámala hlavu nad tím, jak lidem vysvětlit teorie svého miláčka. V roce 1904, osm let po smrti George, si nechala patentovat Hru na pana domácího, která měla vysvětlit, jakým způsobem majitelé vykořisťují nájemníky. Magieová ale nijak zázračně nezbohatla. Bylo jí totiž jedno, že si lidé její hru obkreslovali a vytvářeli vlastní verze pravidel.

Hra byla populární zpočátku pouze mezi kvakery, "georgisty" a studenty. Názvy smyšlených nemovitostí později vystřídala jména ulic jednotlivých měst, do kterých hra pronikla. Daň z pozemku a nemovitosti byla postupně nahrazena jinými daněmi a poplatky. Cílem této hry pro dva až sedm hráčů je kupovat pozemky, stavět domy a hotely, vybírat nájemné od soupeřů, provádět peněžní transakce a získat co nejvíce finančních prostředků. Hráči se po hrací desce posouvají podle vrhu kostkou a v tazích se pravidelně střídají.

Název Monopoly se ujal někdy ve 20. letech uplynulého století. První verze, kterou Darrow prodal firmě Parker Brothers, byla situována do Atlantic City. Firma Parker Brothers však pokračovala v dosavadním trendu a vyráběla všechny možné národní mutace Monopolů. Autorství hry vyřešila po svém. Magieovou a ostatní, kteří si nechali patentovat další verze hry, vyplatila a za jediného autora tak byl označen Darrow.

V roce 1973 uvedl na trh profesor Sanfranciské státní univerzity Ralph Ansbach hru Anti-Monopoly a ve své knize navíc zpochybnil autorství Darrowa. Společnost Parker Brothers zažalovala Ansbacha za zneužití značky Monopoly a soud po několikaleté právní bitvě rozhodl, že značka Monopoly patří firmě Parker Brothers. Anti-Monopoly se ale prodávají dál.

Rekordy v Monopolech

Během uplynulých let se Monopoly dočkaly řady proměn a mutací a vážou se k nim až neskutečné rekordy a údaje. Hra byla podle údajů amerického výrobce hraček Hasbro, který nyní Monopoly vyrábí, přeložena do 43 jazyků a prodává se ve 111 zemích světa. Na celém světě se jí doposud prodalo přes 275 milionů exemplářů, nejdelší partie se hrála asi 70 dní.

V roce 2008 se v Londýně sešlo 3361 příznivců hry, kteří vytvořili světový rekord v počtu lidí hrajících tuto hru ve stejný čas na stejném místě. Exkluzivním exemplářem je hra z roku 1988, kterou vyhotovil šperkař ze San Franciska. Deska je z 23karátového zlata, na domech a hotelech ze zlata zdobí vršky komínů rubíny a safíry a tečky na kostce jsou z diamantů. Hodnota této hry, která byla zapsána do Guinnessovy knihy rekordů jako nejdražší desková hra na světě, je asi dva miliony dolarů (asi 40 milionů korun).

Od roku 1973 má hra i svůj světový šampionát, který se nyní koná každé čtyři roky. Mistrovství ČR se poprvé konalo v roce 1996 a v roce 2009 postoupila mezi 12 nejlepších hráčů světa i česká zástupkyně Pavla Kremserová. Do Las Vegas ale nakonec neodletěla, protože si včas nezajistila vízum.

hry
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.