Výlet do Panenského Týnce

Výlet do Panenského Týnce

10. 2. 2015

Sobota 7. 2. 2015 nás probudila nádherným slunečným svitem, a tak jsme nelenili a vypravili jsme se na výlet do Panenského Týnce, o jehož podivuhodném nedostavěném chrámu jsme často slýchali.

Proč Panenský?

Habart ze Žerotína zde založil pro sestry, panny klarisky, ženský klášter. Kolují dohady, že tu měla být pochována i Anežka Česká.V roce 1382 klášter vyhořel a záhy byl znovu obnoven. Klarisky obývaly klášter do roku 1420, kdy se přestěhovaly do Prahy, utíkaly před husity.

Městys Panenský Týnec leží v Přírodním parku Džbán na Lounsku, v Ústeckém kraji.Toto městečko vzniklo v prostoru, kde podle archeologických nálezů bylo kdysi staré prehistorické sídliště.

Na návsi stojí kostel sv.Jiří. Původně byl menší, v pozdější době byl přistavěn. Datum jeho založení se traduje okolo r.1312-1318 a měl jej údajně založit Plichta ze Žirotína. Plichta ze Žirotína byl manem krále Václava I. a zakladatel hradu Žirotína, jehož nepatrné zbytky se nachází nedaleko Panenského Týnce..

Vedle kostela se nachází kaple sv.Jana Nepomuckého.

Zvláštní pocit na vás dýchne v nedostavěném gotickém klášterním chrámu Panny Marie ze 14 století. Svojí uměleckou hodnotou se řadí k nejdokonalejším českým památkám a také se zde podle psychotroniků nachází silné energetické místo s léčivými účinky. Chrám se skládá z 21 metrů dlouhého kněžiště, nedokončené stěny mají na výšku asi 20 metrů. Za husitských válek však byla stavba přerušena a objekt pobořen. Po Bílé Hoře byla nadobro stavba zastavena a nedostavěný chrám zůstal torzem. Chrám měl být původně třílodní. Ucelená část tedy není chrámová loď, ale jen výběžek s kněžištěm.

Pozitivní zóna v chrámu svým tvarem připomíná kříž. Spirituální síla se zde prý skrývá v kamenných zdech kostela. Známý psychotronik a spisovatel Stanislav Brázda naměřil v prostorách chrámu pozitivní zónu číslo 8, tedy nejsilnější, uzdravující. Pozitivní zóna zde tlumí deprese, přináší dobrou náladu, elán a radost ze života, pomáhá nemocným. V roce 1744 byla k nedostavěnému chrámu přistavěna barokní zvonice, v jejím přízemí se nachází krámek s upomínkovými předměty.

V bývalém klášteře řádu Klarisek jsou v současnosti kanceláře městského úřadu, obřadní síň a knihovna.

V obci se nachází bývalý pivovar, částečně opravený, ale zřejmě na větší renovaci nejsou finance. Prý se v prostorách pivovaru pěstuje hlíva ústřičná. Zašli jsme i na místní hřbitov, kterému dominuje hrobka Jana Tuscaniho, z roku 1800, majitele Týneckého panství.

A protože nám pořádně vyhládlo, zašli jsme na oběd do penzionu Na Pile. Velmi pěkné velké prostory , je možno se zde i ubytovat, a to jídlo ! Měli jsme jitrnici a jelítko, tlačenku i ovar, prejt, k tomu výborný chléb, prostě lukulské hody. Zapíjela jsem nealko, muž pivkem, z toho plyne, kdo byl chudák řidič.

Ještě jednou jsem s foťáčkem oběhla chrámové prostory, postupující slunce a stíny tvořily nádherné obrazce a vrátili jsme se k parkovišti.

Byl to krásně prožitý den a mohu říct, že jsem byla velmi pozitivně naladěná, nevím, zdali tím působením v chrámu, nebo slunným dnem, zřejmě obojím.

Jak podivuhodný osud každé vsi, města, krajiny, a když nahlédneme do historie, jsme zase o něco bohatší.

naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%