Výlet do Panenského Týnce

Výlet do Panenského Týnce

10. 2. 2015

Sobota 7. 2. 2015 nás probudila nádherným slunečným svitem, a tak jsme nelenili a vypravili jsme se na výlet do Panenského Týnce, o jehož podivuhodném nedostavěném chrámu jsme často slýchali.

Proč Panenský?

Habart ze Žerotína zde založil pro sestry, panny klarisky, ženský klášter. Kolují dohady, že tu měla být pochována i Anežka Česká.V roce 1382 klášter vyhořel a záhy byl znovu obnoven. Klarisky obývaly klášter do roku 1420, kdy se přestěhovaly do Prahy, utíkaly před husity.

Městys Panenský Týnec leží v Přírodním parku Džbán na Lounsku, v Ústeckém kraji.Toto městečko vzniklo v prostoru, kde podle archeologických nálezů bylo kdysi staré prehistorické sídliště.

Na návsi stojí kostel sv.Jiří. Původně byl menší, v pozdější době byl přistavěn. Datum jeho založení se traduje okolo r.1312-1318 a měl jej údajně založit Plichta ze Žirotína. Plichta ze Žirotína byl manem krále Václava I. a zakladatel hradu Žirotína, jehož nepatrné zbytky se nachází nedaleko Panenského Týnce..

Vedle kostela se nachází kaple sv.Jana Nepomuckého.

Zvláštní pocit na vás dýchne v nedostavěném gotickém klášterním chrámu Panny Marie ze 14 století. Svojí uměleckou hodnotou se řadí k nejdokonalejším českým památkám a také se zde podle psychotroniků nachází silné energetické místo s léčivými účinky. Chrám se skládá z 21 metrů dlouhého kněžiště, nedokončené stěny mají na výšku asi 20 metrů. Za husitských válek však byla stavba přerušena a objekt pobořen. Po Bílé Hoře byla nadobro stavba zastavena a nedostavěný chrám zůstal torzem. Chrám měl být původně třílodní. Ucelená část tedy není chrámová loď, ale jen výběžek s kněžištěm.

Pozitivní zóna v chrámu svým tvarem připomíná kříž. Spirituální síla se zde prý skrývá v kamenných zdech kostela. Známý psychotronik a spisovatel Stanislav Brázda naměřil v prostorách chrámu pozitivní zónu číslo 8, tedy nejsilnější, uzdravující. Pozitivní zóna zde tlumí deprese, přináší dobrou náladu, elán a radost ze života, pomáhá nemocným. V roce 1744 byla k nedostavěnému chrámu přistavěna barokní zvonice, v jejím přízemí se nachází krámek s upomínkovými předměty.

V bývalém klášteře řádu Klarisek jsou v současnosti kanceláře městského úřadu, obřadní síň a knihovna.

V obci se nachází bývalý pivovar, částečně opravený, ale zřejmě na větší renovaci nejsou finance. Prý se v prostorách pivovaru pěstuje hlíva ústřičná. Zašli jsme i na místní hřbitov, kterému dominuje hrobka Jana Tuscaniho, z roku 1800, majitele Týneckého panství.

A protože nám pořádně vyhládlo, zašli jsme na oběd do penzionu Na Pile. Velmi pěkné velké prostory , je možno se zde i ubytovat, a to jídlo ! Měli jsme jitrnici a jelítko, tlačenku i ovar, prejt, k tomu výborný chléb, prostě lukulské hody. Zapíjela jsem nealko, muž pivkem, z toho plyne, kdo byl chudák řidič.

Ještě jednou jsem s foťáčkem oběhla chrámové prostory, postupující slunce a stíny tvořily nádherné obrazce a vrátili jsme se k parkovišti.

Byl to krásně prožitý den a mohu říct, že jsem byla velmi pozitivně naladěná, nevím, zdali tím působením v chrámu, nebo slunným dnem, zřejmě obojím.

Jak podivuhodný osud každé vsi, města, krajiny, a když nahlédneme do historie, jsme zase o něco bohatší.

naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Děkuji Naďo, mám ráda dávnou historii, dýchá na mě kouzlem věků minulých. Dokonce jsem nadchla i náš klub a uděláme si zájezd po okolí. Hádám, že Vaši pejskové jsou čivava a ten druhý čínský naháč ?
Naděžda Špásová
Soňo, váš článek je moc hezky napsaný. Panenský Týnec nás taky moc láká. Chystáme se tam, až bude trochu lepší počasí. Není to od nás až tak daleko a vlastně v okrese Louny jsem se narodila. O magických vlnách v troskách chrámu jsem taky slyšela. Moje sestra bydlí nedaleko a byla se tama podívat, ale žádné vibrace nebo něco podobného prý necítila. Ale ona není moc senzibilní, takže možná člověk, který je víc závislý na duševnu by mohl něco pocítit. Pokud se náš výlet uskuteční, podělím se s vámi o své zážitky. Přeji všem krásný týden.
Jana Slavíková
V prostoru nedostavěného chrámu je vyšlapané místo, kde je údajně energie nejpůsobivější. Je to opravdu magické místo.
Alena Tollarová
Víš, že mě to taky napadlo? Nějaká placka nebo tak něco ...
Soňa Prachfeldová
Nic není náhoda a kdybys měla ty růžové šaty, na tuty bych Tě poznala. Možná bychom si měly/ i dát logo i60 na batoh, nebo čelenku , kdoví, kde koho potkáme !
Alena Tollarová
Soňo, docela by mě zajímalo, jestli bychom se poznaly, kdybychom se tam byly bývaly potkaly - svět je malý a o náhody v něm není nouze.:) V neděli jsem neměla štěstí na tak modrou oblohu, ta zkrásněla až u klobuckého menhiru. A kdo jste poblíž a chcete ho vidět, neváhejte. Sněhové závějky beze stop měly své kouzlo. Píšeš, že jsi byla pozitivně naladěná. Já jsem doma prohlásila, to byl ale hezký výlet. A můj muž na to řekl, je to na Tobě vidět, takže něco na tom bude. :)
Soňa Prachfeldová
Děkuji a je tam fakt nádherně a tajemně !
Marie Magdalena Klosová
Ty fotografie chrámu jsou úžasné!Taková místa mě fascinují a vyhledávám je.Děkuji.
Hana Rypáčková
Soňo, moc pěkné fotky i článek.Je to jedinečné místo...A velmi ti to sluší.A ty stíny-paráda.
Alena Vávrová
A je to tady! Četla jsem již před vydáním a obdivovala nádherné fotky. A jak jsem již napsala Ále, jenom mne to utvrdilo v přání konečně také navštívit toto krásné a záhadné místo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.