V Hodoníně vystavují
meče z celého světa

V Hodoníně vystavují
meče z celého světa

13. 2. 2015

Masarykovo muzeum v Hodoníně nabízí v sále Evropa na Národní třídě výstavu historických mečů a chladných zbraní. Mezi šedesáti exponáty je například čtyři tisíce let stará neolitická sekera nebo románský meč z 11. století, řekl kurátor výstavy Jakub Zeman. Podle něj tvoří zhruba polovinu výstavy meče z Evropy a zbytek je z ostatních částí světa. Z nich je největší část mečů japonských. Akce potrvá do 10. května. 

Vedle zbraní z evropských zemí a Japonska nabízí výstava ukázky z Konga, Malajsie, Indonésie, Filipín, Nepálu či Číny. „Některé exponáty má Masarykovo muzeum v Hodoníně, jiné jsme si zapůjčili z českých sbírek,“ uvedl Zeman. 

Příchozí mohou vidět japonské samurajské meče, české tesáky, jeden například z husitských válek, renesanční dýky, ale i dýku z Osmanské říše. Vystaveny jsou také kordy mušketýrů, ukázky z Lobkovické sbírky a další zbraně, které mají zdobené rukojeti i čepele různých tvarů s mnoha ornamenty. 

Velikostí zaujme dlouhý obouruční meč, jehož čepel má 129 centimetrů. Přestože vypadá mohutně, podle Zemana je lehký. „Váží okolo tří kilogramů. Kdyby byla zbraň moc těžká, v minulosti by nemohla mít v bojích úspěch,“ řekl. Doplnil, že ostří některých japonských mečů se dříve zkoušelo na mrtvých tělech vězňů. „Jeden meč dokázal přetnout na jeden švih i dvě těla v trupu,“ poznamenal Zeman. Kromě toho lze na výstavě vidět i různé doplňky a brnění japonského samuraje z 18. století, které je zachované v původním stavu včetně textilií.

Akce je přístupná od úterý do pátku od 08:00 do 12:00 a odpoledne od 13:00 do 16:30, v neděli jen odpoledne od 13:00 do 18:00. Dospělí zaplatí 30 korun, studenti a senioři polovinu a děti jen desetikorunu. 

muzeum výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%