Zámek Valdštejnů se opět otevírá veřejnosti

Zámek Valdštejnů se opět otevírá veřejnosti

13. 2. 2015

Největší rekonstrukce v novodobé historii zámku Valdštejnů v Litvínově na Mostecku skončila. Barokní stavbu po opravě si návštěvníci budou moci poprvé prohlédnout v sobotu, kdy se koná vernisáž Srdceráj autorů Michala Cihláře a Veroniky Richterové.

Zámek, který přestavěli do barokní podoby Valdštejnové v letech 1732 až 1743 podle návrhu architekta Františka Maxmiliána Kaňky, dostal novou fasádu, okna, dveře a podlahy. Restaurátoři opravili kování, kamenné ostěné portály. Vznikla plošina pro vozíčkáře, nová je elektroinstalace. Veškeré opravy stály 32,45 milionu korun, z toho dotace ministerstva financí činila 31 milionů Kč.

Obrovskou proměnou prošla největší místnost v zámku, která byla v minulosti přepažena na byty. "Ministerstvo kultury přispělo na restaurování maleb v sále částkou 600 000 korun, město Litvínov dalo 220 000 korun," uvedla Wohanková z městského úřadu.

Opravy začaly před koncem roku 2013 a ze stavebního úřadu přišli na závěrečnou kontrolní prohlídku 30. ledna. Od března budou mít snoubenci možnost uzavřít na zámku sňatek. Vedle svateb a výstav chce město zámek, který získalo bezúplatným převodem od Ústeckého kraje v roce 2006, využívat pro pořádání koncertů a dalších kulturních akcí.

Dlouhodobá expozice Srdceráj byla vytvořena speciálně pro litvínovský zámek. "Věříme, že se stane atraktivním cílem pro obyvatele i turisty. Náplň výstavy je natolik široká, že zaujme návštěvníky všech generací. Je zároveň zábavná i didaktická, a proto vhodná i pro rodiny s dětmi a školní skupiny," popsali její autoři, kteří se zabývají fenoménem symbolu srdce v různých státech světa.

Základem expozice je rozsáhlá fotografická sbírka, doplněná řadou rozličných předmětů. Dvaadvacet výstavních panelů je ve čtyřech místnostech té části zámku, která přímo sousedí s budoucí obřadní síní. V rámci výstavy se uskuteční řada workshopů a několik doprovodných akcí, expozice bude veřejnosti přístupná dva a půl roku, do 30. září 2017.

Objektu byla navrácena role kulturní památky. Od konce 19. století byl využíván pro hospodářské účely. Po první světové válce přešel do rukou státu a sídlila v něm hospodářská správa velkostatku. Po roce 1948 byl užíván Správou státních lesů v Litvínově, od roku 1964 patřil Okresnímu muzeu v Mostě.

Částečná rekonstrukce zámku začala už v roce 1994, kdy se sanovala střecha, stěny a komíny. V sousedství zámku je rozsáhlý park.

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%