Zámek Valdštejnů se opět otevírá veřejnosti

Zámek Valdštejnů se opět otevírá veřejnosti

13. 2. 2015

Největší rekonstrukce v novodobé historii zámku Valdštejnů v Litvínově na Mostecku skončila. Barokní stavbu po opravě si návštěvníci budou moci poprvé prohlédnout v sobotu, kdy se koná vernisáž Srdceráj autorů Michala Cihláře a Veroniky Richterové.

Zámek, který přestavěli do barokní podoby Valdštejnové v letech 1732 až 1743 podle návrhu architekta Františka Maxmiliána Kaňky, dostal novou fasádu, okna, dveře a podlahy. Restaurátoři opravili kování, kamenné ostěné portály. Vznikla plošina pro vozíčkáře, nová je elektroinstalace. Veškeré opravy stály 32,45 milionu korun, z toho dotace ministerstva financí činila 31 milionů Kč.

Obrovskou proměnou prošla největší místnost v zámku, která byla v minulosti přepažena na byty. "Ministerstvo kultury přispělo na restaurování maleb v sále částkou 600 000 korun, město Litvínov dalo 220 000 korun," uvedla Wohanková z městského úřadu.

Opravy začaly před koncem roku 2013 a ze stavebního úřadu přišli na závěrečnou kontrolní prohlídku 30. ledna. Od března budou mít snoubenci možnost uzavřít na zámku sňatek. Vedle svateb a výstav chce město zámek, který získalo bezúplatným převodem od Ústeckého kraje v roce 2006, využívat pro pořádání koncertů a dalších kulturních akcí.

Dlouhodobá expozice Srdceráj byla vytvořena speciálně pro litvínovský zámek. "Věříme, že se stane atraktivním cílem pro obyvatele i turisty. Náplň výstavy je natolik široká, že zaujme návštěvníky všech generací. Je zároveň zábavná i didaktická, a proto vhodná i pro rodiny s dětmi a školní skupiny," popsali její autoři, kteří se zabývají fenoménem symbolu srdce v různých státech světa.

Základem expozice je rozsáhlá fotografická sbírka, doplněná řadou rozličných předmětů. Dvaadvacet výstavních panelů je ve čtyřech místnostech té části zámku, která přímo sousedí s budoucí obřadní síní. V rámci výstavy se uskuteční řada workshopů a několik doprovodných akcí, expozice bude veřejnosti přístupná dva a půl roku, do 30. září 2017.

Objektu byla navrácena role kulturní památky. Od konce 19. století byl využíván pro hospodářské účely. Po první světové válce přešel do rukou státu a sídlila v něm hospodářská správa velkostatku. Po roce 1948 byl užíván Správou státních lesů v Litvínově, od roku 1964 patřil Okresnímu muzeu v Mostě.

Částečná rekonstrukce zámku začala už v roce 1994, kdy se sanovala střecha, stěny a komíny. V sousedství zámku je rozsáhlý park.

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Také v našem městě máme jako kulturní dědictví zámek Valdštejnů. Letos ho konečně převzalo město. Přeji mu stejně šťastný osud jako litvínovskému zámku.
Soňa Prachfeldová
Určitě zavítám, je dobře, že zámek byl vrácen zpět mezi kulturní památky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.