Fenomén YouTube nás baví,
ale vyvolává také kontroverze

Fenomén YouTube nás baví,
ale vyvolává také kontroverze

14. 2. 2015

Účelem tohoto internetového portálu bylo původně volné sdílení domácího videa. Postupně se ale jeho záběr rozšiřoval o hudební klipy, filmy či videohry a z čistě zábavné služby se stala i služba veřejná. Svůj videokanál zde má dnes například i anglická královna, americký prezident či papež. 

YouTube založili před deseti lety – 14. února 2005 – tři zaměstnanci společnosti PayPal Chad Hurley (37), Steve Chen (36) a Jawed Karim (36). První video, které se na serveru YouTube objevilo, bylo nahráno v dubnu 2005 a zobrazovalo návštěvu spoluzakladatele Karima v zoologické zahradě v San Diegu. Dodnes je možné jej na YouTube zhlédnout. V současné době je generální ředitelkou YouTube Susan Wojcickiová (46), kterou v roce 2014 umístil magazín Forbes na 12. pozici v žebříčku nejmocnějších žen na světě. 

Podle údajů, které YouTube ve svých statistikách zveřejnil, navštíví měsíčně tyto stránky více než miliarda unikátních uživatelů. Každou minutu je na server nahráno přes 100 hodin nových videí a více než tři čtvrtiny tohoto materiálu nepochází z USA. 

Video i reklama

YouTube je v současnosti provozován v 61 jazycích po celém světě. Česká verze byla spuštěna v říjnu 2008 jako desátá v Evropě. Kromě čistě domácího videa se začaly na YouTube brzy objevovat i sestřihy televizních pořadů, filmů či klipů, což vyvolávalo spory o autorská práva. A to zejména poté, co firmu koncem roku 2006 koupil internetový gigant Google za 1,65 miliardy dolarů. V roce 2008 například muselo být z YouTube staženo tisíce videí kvůli sporu s vydavatelstvím Warner Music a v roce 2009 byl například v Británii a Německu dočasně zablokován přístup k hudebním klipům kvůli sporům o výši plateb s ochrannými autorskými svazy. 

Pro Google představuje YouTube další cestu k prodeji internetové reklamy. Podle údajů z portálu The Information činily tržby YouTube z reklamy v roce 2013 3,5 miliardy dolarů (asi 84, 67 miliardy korun), což je ale méně než se původně předpokládalo. 

Kromě hudebních klipů a amatérského videa lze na YouTube od roku 2008 legálně sledovat i starší seriály a televizní pořady a od roku 2009 i některé celovečerní filmy. Google totiž uzavřel smlouvy s některými filmovými a televizními společnostmi a dělí se s nimi o příjmy z reklamy.

V listopadu 2014 představil YouTube placenou službu, která uživatelům umožňuje poslouchat hudbu bez reklam a stahovat ji k dalšímu použití offline. Novinka, s názvem Music Key, by měla konkurovat hudebním serverům jako Spotify, Beats a dalším zavedeným hráčům na trhu. Služba byla nejdříve nabídnuta pozvaným "největším hudebním fanouškům", kteří ji mají na šest měsíců zdarma. Pro širokou veřejnost by měla být dostupná později, a to za zaváděcí cenu 7,99 dolaru měsíčně (193 Kč). Uživatelé nové placené služby YouTube získají s předplatným i členství v hudební službě Googlu nazvané Play Music s více než 30 miliony písní. 

Legrácky za hranou

Od roku 2013 vyhlašuje YouTube vlastní hudební ceny YouTube Music Awards. Vítězové jsou oceňováni v šesti kategoriích a jsou vybírání na základě hlasování fanoušků. Díky tomu se celosvětově proslavil jihokorejský rapper PSY, jehož videoklip Gangnam Style se stal v roce 2012 nejsledovanějším videem, když nasbíral více než jednu miliardu zhlédnutí. Hitem roku 2013 se na YouTube stal Harlem Shake, tedy krátký zběsilý tanec, při němž jsou všichni zúčastnění oděni do netradičních masek a kostýmů.

Nejsledovanějším videem loňského roku se pak stala legrácka polského filmového amatéra Sylwestera Wardegy, který navlékl psa do kostýmu obřího pavouka a s kamerou sledoval vyděšené reakce lidí, kteří se nechali podivným tvorem vystrašit. Krátké video si uživatelé internetu pustili už více než 113milionkrát. 

Kontroverze naopak vyvolal v září 2012 americký film Nevinnost muslimů znevažující muslimského proroka Mohameda. Klipy z tohoto snímku, které byly na YouTube zveřejněny, vyvolaly krvavé protesty v muslimském světě. V blízkovýchodních zemích si protiamerické demonstrace vyžádaly více než 30 mrtvých. Americký soud v únoru 2014 nařídil, aby byl snímek z YouTube odstraněn. 

internet video
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.