Japan Fest nabídne legendu
jazzu i oscarového režiséra

Japan Fest nabídne legendu
jazzu i oscarového režiséra

18. 2. 2015

Jazzman Josuke Jamašita a oskarový režisér Jodžiro Takita budou prvními hvězdami, které dorazí do Plzně během festivalu japonské kultury Japan Fest 2015. Ten začne 21. února, a to právě premiérovým koncertem legendy japonského jazzu, a potrvá až do listopadu. Tři desítky akcí během roku představí Japonsko nejen v tradiční poloze, ale i jako globální inovační studnici nápadů a progresivních umělců. Plzeň pořádá festival v rámci projektu Evropské hlavní město kultury 2015.

Akci výrazně podpořila prestižní japonská nadace EU-JAPAN FEST. Jednou z prvních hvězd bude režisér Takita, který v Plzni uvede od 9. března retrospektivu svých filmů jako součást festivalu Eigasai. „Tématem letošního 9. ročníku festivalu je Smrt a umírání v japonské kinematografii, ale většina snímků není ponurá, mnohé nabídnou sociologickou sondu do japonské společnosti," uvedl ředitel festivalu Ivo Hucl. 

Významnou událostí Japan Festu 2015 bude 3. června koncert Kjótského symfonického orchestru ve Velkém sále Měšťanské besedy. Koncert doprovodí v dalších dnech nabídka v podobě mezinárodní výstavy bonsají s hvězdnými hosty z celé Evropy, premiéru bude mít tradiční japonská fraška Kulíci v podání Malého divadla kjógenu, uskuteční se vystoupení mistra klasického žánru humorných vyprávění rakugo a další. 

V Galerii Jiřího Trnky bude od 2. června přístupná výstava Sho – Mistři současné japonské kaligrafie a v Atriu a zahradě Měšťanské besedy instalace vodních kinetických objektů Františka Svátka. Do podstaty tance butó zasvětí hostující profesor z Univerzity v Lublani Rjuzo Fukuhara. Plzeň navštíví i další experimentální tanečníci, například Jukio Suzuki. 

Nejprogresivnější japonské umění představí vůbec poprvé v Česku respektovaný umělec a skladatel elektronické hudby Rjodži Ikeda. Jeho vizuálně zvukovou instalaci bude možné navštívit v Black boxu Nového divadla od 2. července do 11. srpna 2015. Poprvé v Evropě bude v Plzni v září vystavovat svoji unikátní tvorbu japonská kaligrafka Šokó Kanazawaová. Velkoformátové kaligrafie doprovodí instalace plastik keramických kimon newyorské výtvarnice Karen LaMonte. 

Japan Fest 2015 v Plzni navazuje na Dny japonské kultury, pořádané víc než 20 let. U jejich zrodu stálo partnerství Plzně s městem Takasaki. Svou tradici má i Festival čajové kultury, který od roku 2002 pořádaly na zámku Kozel Bezejmenná čajovna ve spolupráci s Česko-japonskou společností.

festival
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.