Máme rádi fotografování:
Už začaly kvést kytičky

Máme rádi fotografování:
Už začaly kvést kytičky

26. 2. 2015

Především chci poznamenat, že k fotografování kytiček (a obecně vzato makrozáběrů, tedy záběrů malých objektů) se mi více osvědčuje kompakt než zrcadlovka. Poslední generace zrcadlovek ( myšleno počátkem roku 2008, pozn. rc. sice umožňuje svým "live view" pozorování motivu na displeji, nicméně i pak (/a navždy) budou mít zrcadlovky delší fyzické ohniskové vzdálenosti než kompakty a tudíž menší hloubku ostrosti. Proto se s nimi fotografuje makro méně pohodlně než kompaktem. Vím, že je to diskutabilní teze, nicméně trvám na tom, že kompakt je k fotografování makra velmi vhodný.

Něco teorie: za běžných podmínek kompakt ostří cca od půl metro do nekonečna. My se potřebujeme dostat k objektu blíže. K tomu účelu má každý kompakt funkci zvanou makro, obvykle bývá přístupná rovnou ze čtyřcestného voliče - po zapnutí symbolu kytička. Snímky na této stránce byly pořízeny buď Canonem Ixus 80IS anebo Olympusem Mju 830. Tento Canon má jen jeden stupeň makra (od 3 cm), "mjučko" má "makro" (od 3cm) a "supermakro" (od 1 cm). Ta vzdálenost 1 cm je ale problematická, protože si z takové blízkosti budete stínit.

Jak na kytičky 
Především - nebojte se jít blíž! Snímky tohoto typu nemají vcelku smysl: sama kytička zaujímá nepatrné procento plochy obrazu a naopak jeho většinu zabírají věci, které tam v podstatě nepatří.

Začaly kvést-text / Obr. 1) (Velký obrázek)

Proto je třeba použít makrorežim a jít k motivu co nejblíž. Tento snímek byl pořízen prakticky ve stejnou chvíli a na stejném místě jako předešlý, stejným přístrojem (Olympus Mju 830). Přesto si troufnu tvrdit, že vypadá mnohem lépe:

Začaly kvést-text / Obr. 2) (Velký obrázek)

Na co si dát pozor: 
Je velice důležité, která část obrazu se ocitne v oblasti zaostřovacího bodu. Na displeji kompaktu je to znázorněno čtverečkem. Kompakty mívají různé režimy ostření, dnes je to "na obličej" (to v našem případě není aktuální), pak všelijaké "inteligentní ostření“ (Olympus má ESP, Canon iAF). To znamená, že v tomto režimu přístroj hledá obvykle místo největšího kontrastu a na to místo zaostří. Proto je lépe nastavit ostření na střed. Zaostřovací bod je pak trvale uprostřed - a tudíž víme kde je a máme ho pod kontrolou. Můžeme si sami zvolit, co bude na snímku ostré. Podívejte se na následující ukázku: zaostřil jsem na bliznu krokusu vlevo. Obvykle je lépe, aby bylo ostřejší to, co nám je blíž. Zabral jsem bliznu doprostřed, namáčkl a pak dokomponoval obrázek podle svého uvážení:

Začaly kvést-text / Obr. 3) (Velký obrázek)

Na ostření si tedy musíme dát mimořádně velký pozor - v krajním případě nám totiž chytne ostrost pozadí a hlavní motiv je rozostřený. Toto se stává právě když necháme "inteligentní ostření" zapnuté:

Začaly kvést-text / Obr. 4) (Velký obrázek)

Další problém je s pozadím. 
Makrozáběry mají obecně vzato malou hloubku ostrosti a to je dobře. Nicméně i pak se stává, že objekty v pozadí ruší. Proto je dobře bedlivě zkoumat, co je v pozadí - pokud fotíme kytičky, je dobře, aby pozadí bylo tmavé. Lze si vypomoci zastíněním - v některých případech si lze vypomoci i kartonem, který umístíme do pozadí, nebo kusem kůry, dřevem a podobně.

Kompozice má stejné zásady, jako v jakékoli jiné oblasti fotografie. Především je třeba uvážlivě zacházet se středem obrazu. Pokud k tomu není nějaký mimořádný výtvarný dvod, obvykle se středu vyhýbáme. Tady dole je srovnání. První je středová kompozice, druhá klasická, kdy je květ umístěn do pravé části a ve směru "pohledu", tedy ve směru rozvití květu je ponecháno více místa. Snímek vpravo na vás bude pravděpodobně působit příznivějším dojmem.

 ZaÄŤaly kvĂ©st-text / obr. 5) (VelkĂ˝ obrázek)

 


Začaly kvést-text / obr. 6) (Velký obrázek)

Využijte tedy slunných dnů, když se vyskytnou - a dnů, kdy se nám příroda ukáže z té nejhezčí stránky!

Začaly kvést-text / obr. 7) (Velký obrázek)

Fotografie ve vyšším rozlišení si můžete po rozkliknutí prohlédnout na odkazu dole. rc.

Zdroj: digineff.cz    http://digineff.cz/art/jaknato/080225makro.html
fotografie fotografování
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%