Máme rádi fotografování:
Už začaly kvést kytičky

Máme rádi fotografování:
Už začaly kvést kytičky

26. 2. 2015

Především chci poznamenat, že k fotografování kytiček (a obecně vzato makrozáběrů, tedy záběrů malých objektů) se mi více osvědčuje kompakt než zrcadlovka. Poslední generace zrcadlovek ( myšleno počátkem roku 2008, pozn. rc. sice umožňuje svým "live view" pozorování motivu na displeji, nicméně i pak (/a navždy) budou mít zrcadlovky delší fyzické ohniskové vzdálenosti než kompakty a tudíž menší hloubku ostrosti. Proto se s nimi fotografuje makro méně pohodlně než kompaktem. Vím, že je to diskutabilní teze, nicméně trvám na tom, že kompakt je k fotografování makra velmi vhodný.

Něco teorie: za běžných podmínek kompakt ostří cca od půl metro do nekonečna. My se potřebujeme dostat k objektu blíže. K tomu účelu má každý kompakt funkci zvanou makro, obvykle bývá přístupná rovnou ze čtyřcestného voliče - po zapnutí symbolu kytička. Snímky na této stránce byly pořízeny buď Canonem Ixus 80IS anebo Olympusem Mju 830. Tento Canon má jen jeden stupeň makra (od 3 cm), "mjučko" má "makro" (od 3cm) a "supermakro" (od 1 cm). Ta vzdálenost 1 cm je ale problematická, protože si z takové blízkosti budete stínit.

Jak na kytičky 
Především - nebojte se jít blíž! Snímky tohoto typu nemají vcelku smysl: sama kytička zaujímá nepatrné procento plochy obrazu a naopak jeho většinu zabírají věci, které tam v podstatě nepatří.

Začaly kvést-text / Obr. 1) (Velký obrázek)

Proto je třeba použít makrorežim a jít k motivu co nejblíž. Tento snímek byl pořízen prakticky ve stejnou chvíli a na stejném místě jako předešlý, stejným přístrojem (Olympus Mju 830). Přesto si troufnu tvrdit, že vypadá mnohem lépe:

Začaly kvést-text / Obr. 2) (Velký obrázek)

Na co si dát pozor: 
Je velice důležité, která část obrazu se ocitne v oblasti zaostřovacího bodu. Na displeji kompaktu je to znázorněno čtverečkem. Kompakty mívají různé režimy ostření, dnes je to "na obličej" (to v našem případě není aktuální), pak všelijaké "inteligentní ostření“ (Olympus má ESP, Canon iAF). To znamená, že v tomto režimu přístroj hledá obvykle místo největšího kontrastu a na to místo zaostří. Proto je lépe nastavit ostření na střed. Zaostřovací bod je pak trvale uprostřed - a tudíž víme kde je a máme ho pod kontrolou. Můžeme si sami zvolit, co bude na snímku ostré. Podívejte se na následující ukázku: zaostřil jsem na bliznu krokusu vlevo. Obvykle je lépe, aby bylo ostřejší to, co nám je blíž. Zabral jsem bliznu doprostřed, namáčkl a pak dokomponoval obrázek podle svého uvážení:

Začaly kvést-text / Obr. 3) (Velký obrázek)

Na ostření si tedy musíme dát mimořádně velký pozor - v krajním případě nám totiž chytne ostrost pozadí a hlavní motiv je rozostřený. Toto se stává právě když necháme "inteligentní ostření" zapnuté:

Začaly kvést-text / Obr. 4) (Velký obrázek)

Další problém je s pozadím. 
Makrozáběry mají obecně vzato malou hloubku ostrosti a to je dobře. Nicméně i pak se stává, že objekty v pozadí ruší. Proto je dobře bedlivě zkoumat, co je v pozadí - pokud fotíme kytičky, je dobře, aby pozadí bylo tmavé. Lze si vypomoci zastíněním - v některých případech si lze vypomoci i kartonem, který umístíme do pozadí, nebo kusem kůry, dřevem a podobně.

Kompozice má stejné zásady, jako v jakékoli jiné oblasti fotografie. Především je třeba uvážlivě zacházet se středem obrazu. Pokud k tomu není nějaký mimořádný výtvarný dvod, obvykle se středu vyhýbáme. Tady dole je srovnání. První je středová kompozice, druhá klasická, kdy je květ umístěn do pravé části a ve směru "pohledu", tedy ve směru rozvití květu je ponecháno více místa. Snímek vpravo na vás bude pravděpodobně působit příznivějším dojmem.

 ZaÄŤaly kvĂ©st-text / obr. 5) (VelkĂ˝ obrázek)

 


Začaly kvést-text / obr. 6) (Velký obrázek)

Využijte tedy slunných dnů, když se vyskytnou - a dnů, kdy se nám příroda ukáže z té nejhezčí stránky!

Začaly kvést-text / obr. 7) (Velký obrázek)

Fotografie ve vyšším rozlišení si můžete po rozkliknutí prohlédnout na odkazu dole. rc.

Zdroj: digineff.cz    http://digineff.cz/art/jaknato/080225makro.html
fotografie fotografování
Autor: Radovan Cakl
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Jo, ty ho házíš na zem, proto! Můj starý mrzáček stále fotí...Na kytičky byl OK, pokud jsem nechtěla mít rozmazané pozadí....
Alena Tollarová
Možná to sem nepatří, ale kdybych fotila kytičky, bylo by to dobré, protože zem je měkká. Jenže mně foťák upadl doma na podlahu ... objektiv na mě výhrůžně koukal stále vysunutý a já jsem štkala. Jenže manžel použil trochu hrubé síly a domluvil mu, aby zalezl. Takže nový foťák nebude.
Alena Vávrová
:-) Také jsem dnes poprvé fotila rozkvetlé krokusy a sněženky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...