Foto

Restartujte povinné ručení,
ušetříte několik tisíc za rok

17. 11. 2011

Po letech mechanických plateb povinného ručení za auto je dobré si porovnat aktuální sazby všech pojišťoven na trhu. Případně úplně vyměnit stávající pojištění za nové, nebo dokonce odejít k jiné pojišťovně. Můžete to udělat každý rok, pojistná doba je 12 měsíců. Vyplatí se to zejména starším zkušeným řidičům, kteří častěji jezdí bez nehod. Vybrat si nejlepší povinné ručení ovšem není snadné. Nesledujte jen cenu, abyste se rozhodli správně, zaměřte se i na další kritéria.

Pokud vás aktuální nabídky pojišťoven příliš neoslní, máte ještě jednu možnost – vůz si můžete po několika letech provozu přepojistit. Tedy zohlednit jeho opotřebení v pravidelných platbách. Vyplatí se to zhruba po dvou letech a úspory jdou do několika tisíců korun za rok.

Cena není všechno

Ceny povinného ručení dlouhodobě klesají. Česká kancelář pojistitelů uvádí, že pokles cen je ročně zhruba šestiprocentní. Ovšem i ten se musí jednou zastavit. Pojišťovny se tedy stále více snaží konkurovat si nejen výší pojistného, ale i rozsahem nabízených služeb.

Při stanovení ceny pojistného také důsledně rozlišují, jak rizikový pro ně klient je. Zkušeným řidičům bez nehod se pojistné obecně zlevnilo, mladí a nezkušení řidiči nebo viníci častých nehod si naopak výrazně připlatí.

Měli byste se zaměřit také na rozsah asistenčních služeb, možnost doplňkových připojištění i rozsah pojistného plnění.

Vybírejte přes internet

Obíhat jednotlivé pojišťovny, zjišťovat, co nabízejí a pak si to doma složitě porovnávat, je ztráta času. Pro vytvoření dokonalého přehledu máte možnost využít internetové portály, které se specializují na porovnání pojistek na českém trhu. Navíc vám pomohou vybraný produkt sjednat, a to i za cenu, která je mnohdy až o třetinu nižší než u přepážky pojišťovny.

„Z vyhledaných nabídek snadno zjistíte, která z nabízených pojišťoven je pro vás nejvýhodnější. Prostřednictvím porovnávače lze samozřejmě vybrané pojištění rovnou sjednat, a to za výhodných podmínek,“ doplňuje Pavel Ronovský z portálu ČeskéPojištění.cz.

Produkt se přitom od toho, který nabízí přímo pojišťovna, neliší, zůstanou zachovány i případné slevy. 

Sjednání pojistky je záležitostí několika minut, dokonce i zelenou kartu vám pošlou e-mailem, abyste mohli jezdit hned.

Asistence přijde vhod

Pomoc asistenční služby oceníte při dopravní nehodě i ve chvíli, kdy vám třeba dojde benzin. Základní službou asistence je především odtah nepojízdného auta do servisu.

Pojišťovny vám však nabídnou mnohem víc. Samozřejmostí je nonstop služba call centra či dispečinku, také silniční služba, kdy k vašemu autu přijede technik a v některých případech vám auto na místě zprovozní.

Asistenční služby zahrnují také úschovu nepojízdného vozidla či zapůjčení náhradního, tlumočníka na telefonu, zprostředkování právní pomoci či vzkaz blízké osobě. Při nehodách mimo Českou republiku jistě oceníte náhradní ubytování a převoz vozu ze zahraničí.

Při výběru vhodného povinného ručení sledujte tedy i rozsah poskytovaných asistenčních služeb zahrnutých v ceně produktu, o kterých předpokládáte, že byste je mohli v budoucnu využít.

Doplňkové připojištění

Přihlížejte i k nabídce připojištění k povinnému ručení, zda je v balíčcích či samostatně. Zvažte také, zda se vám cenově vyplatí sjednat připojištění zvlášť či společně s povinným ručením. Opět vám pomohou internetové srovnávače.

Další věc, nad kterou byste se měli zamyslet, je i to, jaké připojištění vůbec využijete. Například pro řidiče jezdícího prakticky jen po městě je zbytečné připojištění proti střetu se zvěří.

Na druhou stranu se vám vyplatí sjednat si připojištění čelního skla či pojistku proti působení přírodních živlů. Kroupy či kamínek odražený od vozu jedoucího před vámi může způsobit mnohatisícové škody.

Bez nehod je to levnější

Pojmy bonus a malus se již v pojišťovací mluvě zabydlely. Pro osvěžení paměti si zopakujme, že bonus je sleva na pojistném pro řidiče jezdícího bez nehod. Malus naopak představuje nárůst ceny v závislosti na počtu zaviněných nehod.

„Podle statistik pojišťoven způsobí nejvíce nehod mladí a nezkušení řidiči. Pojišťovny proto začínají vycházet vstříc řidičům starším 35 let, kterým nabízejí velmi zajímavé slevy. Zvýhodnění se mohou dočkat také obyvatelé menších měst, ve kterých je nižší provoz a riziko nehody je tedy menší,“ doplňuje Ronovský.

pojištění povinné ručení
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...