Jak může Alzheimerova choroba ovlivnit chod domácnosti?
FOTO: pixelstock/Adobestock

Jak může Alzheimerova choroba ovlivnit chod domácnosti?

20. 2. 2024

Alzheimerovou chorobou trpí stále větší množství pacientů. Tato nemoc postihuje především seniory, které postupně může zcela připravit o schopnost péče o sebe sama. Jaký dopad má rozvoj této nemoci na doposud dobře fungující domácnost?

Alzheimer přichází nenápadně

Velkým problémem Alzheimerovy choroby je, že přichází nepozorovaně. Nemocná osoba například začne zapomínat slovíčka, občas se zadrhne v komunikaci nebo nedokáže udržet téma rozhovoru. Jenže komu kdy nevypadlo slovíčko a komu se nikdy nestalo, že by se přeřekl nebo špatně vyjádřil? Jde o běžnou součást života každého člověka. Když se tedy člověku v pokročilejším věku podobné věci začnou stávat častěji, okolí to mnohdy přičítá běžnému stárnutí a nevěnuje potížím pozornost. Stejně tak postižená osoba zpravidla rostoucí problémy podobného rázu nevnímá.

Objevit se mohou i potíže s pamětí, ať už krátkodobou, či dlouhodobou, orientací v čase a prostoru nebo v podstatě jakoukoli jinou běžnou činností každodenního života.

V prvotní fázi tedy Alzheimerova choroba chod domácnosti nijak ovlivňovat nemusí. Občas se možná někdo pozastaví nad projevy postižené osoby, ale jen málokdo začne panikařit nebo posílat nemocnou osobu k lékaři.

Osoba přestává stíhat chod domácnosti

Zůstaňme u předpokladu, že Alzheimerova choroba postihla dědečka nebo babičku v důchodovém věku. V případě Alzheimerovy choroby obvykle platí, že osoba postupně přestává v domácnosti vykonávat doposud běžně plněné úkoly. Může jít o vaření, úklid nebo třeba péči o rostliny či domácí zvířata. Při vaření například začnou chybět určité ingredience, je zvolen špatný postup nebo jsou smíchány různé recepty dohromady. Jindy může osoba zapomenout vypnout plotýnku nebo nedá jídlo do lednice, a to tak podlehne rychlé zkáze.

Objevují se první nehody

Jak už asi tušíte, zde je již zaděláno na malér. Vaření může například skončit požárem, případně dojde k vytopení nemovitosti kvůli otevřenému kohoutku a podobně. Nejen pro tyto případy je dobré mít sjednané pojištění odpovědnosti, díky kterému alespoň můžete odškodnit své sousedy v bytě o patro níž, které jste vytopili.

Pacient se postupně stává závislým na druhých

S tím, jak choroba postupuje, může osoba zcela ztratit schopnost komunikace, orientace a péče o sebe. Proto se zpravidla po několika letech stává zcela odkázanou na své příbuzné. To může být zcela zásadní změna nejen pro domácnost pacienta, ale i pro domácnost partnera či potomka, který se vzdá svého zaměstnání (nebo svého volného času) a na plný úvazek zůstává s nemocnou osobou doma a pečuje o ni. Není snad třeba zmiňovat, že taková situace je po finanční, psychické ale i fyzické stránce velice náročná a je pro celou širší rodinu obrovskou zatěžkávací zkouškou.

 

 

 

 

pojištění zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.