Fish and chips: britská
tradice jako řemen

Fish and chips: britská
tradice jako řemen

4. 3. 2015

Ryba, mouka, brambory. Recept na rybu a hranolky (fish and chips) je jednoduchý a věčně stejný. Nikdy se ale neomrzí milovníkům tohoto pokrmu, který byl povýšen na úroveň britské národní kultury.

„Když si vezmeme to, co v Británii rozhodně nelze opominout, patří sem Buckinghamský palác, poštovní schránky a fish and chips,“ tvrdí se vší vážností Andy Gray, mluvčí National Fish and Chips Awards, které už 27 let udílejí cenu za nejlepší rybu s hranolky v zemi. Když se tato soutěž konala naposledy, letos koncem ledna, zúčastnilo se jí na 2000 výrobců. V Británii je celkem na 10 500 prodejních míst nabízejících tuto pochoutku. 

To ukazuje nebývalý zájem o tento pokrm, jenž se zrodil před téměř dvěma stoletími někde mezi Manchesterem a Londýnem. Jednu dobu byl částečně vytlačen kebaby, kari či hamburgery, které byly k dostání na stáncích, jež v zemi vyrostly jako houby po dešti. Ale ne na dlouho.

Letos si odnesl palmu vítězství podnik Frankie's ležící u moře v Brae na Shetlandských ostrovech na severovýchodě Skotska, který už loni skončil na druhém místě. Jaké je jeho tajemství? Všechno máme čerstvé, prohlašuje jeho majitel John Gold a vysvětluje, že se zásobuje přímo u rybářů lovících v Severním moři. 

Přesná pravidla zavazují

Kromě toho záleží vše ostatní na tom, jak je ryba obalena v těstíčku a jak se smaží v oleji rozpáleném na 190 stupňů, aby získala křupavou kůrčičku. Pokud jde o brambory používané ke smažení, musejí být zároveň pevné a ne příliš sladké. Hranolky jsou poněkud tlustší. 

„Není v tom žádné tajemství, prostě je třeba dělat všechnu práci přesně,“ uvádí Pat Newland, majitel restaurace Poppies, kterou si před čtyřmi lety otevřel v londýnské čtvrti Shoreditch. Také on zdůrazňuje kvalitu a čerstvost používaných surovin. 

V jeho restauraci se host ocitá v prostředí z 50. let minulého století, kde Newland začínal již v jedenácti letech pracovat. Tenkrát řezal noviny, které původně sloužily jako kornout na rybu s hranolky a odsávaly přebytečný tuk.

V reakci na výtky týkající se velkého množství tuku federace výrobců pokrmu National Federation of fish friers (NFFF) zdůrazňuje, že ryba je jídlo mnohem zdravější než jiné, a udílí rady svým členům, jak snížit počet kalorií obsažených v tomto pokrmu. „Jsou-li však porce příliš velké, sní zákazník velké množství tuku a vysoký počet kalorií, ačkoli jinak tento pokrm může být zdravý,“ připouští NFFF na svých internetových stránkách. 

Ryba s hranolky dobře obstojí v době módy "comfort food", tedy jídel, která nám přinášejí potěchu, radost či uspokojení, jsou spojena s naším dětstvím a často jsou velmi kalorická, a dokonce se dostávají na stoly nejlepších restaurací. „Všichni fish and chips milují, všichni mohou vyprávět, kdy tento pokrm ochutnali poprvé, včetně prince Charlese,“ zdůrazňuje John Gold. 

Ročně se v Británii sní 255 milionů porcí. A to je tento pokrm stále na vzestupu mnohem více, než kterékoli jiné jídlo.

gastronomie ryby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...