We Are the World:
dojemná píseň pro Afriku

We Are the World:
dojemná píseň pro Afriku

7. 3. 2015

Pomoci hladovějící Africe měla píseň We Are the World, kterou nazpívali a vydali přední američtí interpreti. Singl o nákladu 800 tisíc kusů vyšel před třiceti lety, 7. března 1985. Během tří dnů od vydání byl beznadějně vyprodán a v následujících týdnech obsadil nejvyšší pozice v hitparádách po celém světě. 

V roce 1984 zasáhly africké země v pásu Sahelu obrovská sucha a následný hladomor, při němž denně umíraly tisíce lidí. Americký zpěvák Harry Belafonte se rozhodl uspořádat benefiční koncert černošských zpěváků, jehož výtěžek chtěl věnovat do Afriky. A podobný návrh přednesl Ken Kragen, prezident organizace Umělci společně pro Afriku, Lionelu Richiemu, který píseň společně s Michaelem Jacksonem napsal. Nahrána byla v noci z 28. ledna 1985 při vyhlašování amerických hudebních cen. Byl to jediný termín, kdy se většina předních amerických zpěváků a zpěvaček shromáždila na jednom místě. 

Kromě obou skladatelů ve skladbě mimo jiné zazněly slavné hlasy Raye Charlese, Boba Dylana, Paula Simona, Bruce Springsteena, Stevieho Wondera, Tiny Turner či Diany Ross. Celkem ji nazpívalo 37 umělců.

Singl se během tří týdnů od vydání stal nejúspěšnějším singlem od dob písně Imagine Johna Lennona a také nejrychleji prodávanou písní od roku 1975, kdy Elton John nazpíval Island Girl. Ještě téhož roku získal dvě ceny Grammy Award za píseň roku a nahrávku roku. 

Píseň We Are the World si můžete poslechnout zde:

Afrika píseň
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...