Michail Bulgakov:
Mistr v nemilosti

Michail Bulgakov:
Mistr v nemilosti

10. 3. 2015

Za jedno z vrcholných děl světové literatury 20. století je považován román Mistr a Markétka ruského spisovatele Michaila Bulgakova, který zemřel před 75 lety, 10. března 1940 v Moskvě. Vydání svého životního díla, v němž spojuje fantaskní grotesku s faustovskými a biblickými motivy, se autor za života nedočkal. Byl totiž v nemilosti u stalinského režimu, a tak román Mistr a Markétka, stejně jako většina Bulgakovových děl, poprvé vyšel až dlouho po jeho smrti.

Přitom právě Stalin byl zpočátku Bulgakovovým fanouškem, jeho hru Dny Turbinových prý zhlédl patnáctkrát. To bylo ve 20. letech, kdy byl Bulgakov znám jako autor románu Bílá garda či povídek Zápisky mladého lékaře, které vznikly na základě jeho působení na venkově krátce po absolvování medicíny. V roce 1929 byly jeho práce zakázány a z divadel zmizely jeho hry (mimo jiné Zojčin byt či Purpurový ostrov).

Po telefonickém rozhovoru se Stalinem, v němž žádal buď o povolení k emigraci, nebo o možnost práce v divadle, nastoupil Bulgakov v roce 1930 do Moskevského uměleckého divadla (MCHAT). Za tamního šestiletého působení, jako dramaturg, scenárista a režisér, napsal Bulgakov prózu s autobiografickými motivy Divadelní román a začal pracovat na svém nejslavnějším románu, který poprvé vyšel až v roce 1966.

Rodák z Kyjeva Bulgakov (narozen 15. května 1891) zemřel na vrozené onemocnění ledvin. K jeho dalším slavným dílům patří například tragikomické fantaskní novely Psí srdce, Osudná vejce či Diaboliáda.

spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.