Oslavte Mezinárodní
den štěstí. Úsměvem!

Oslavte Mezinárodní
den štěstí. Úsměvem!

20. 3. 2015

Věděli jste to? Na 20. března připadá Mezinárodní den štěstí, vyhlášený Organizací spojených národů v létě 2012. Akce má nejenom připomenout, že štěstí je jedním z hlavních cílů každého člověka, ale také upozornit na potřebu nalézt rovnováhu mezi hospodářským růstem a jeho dopady na společnost a životní prostředí. Poprvé se Mezinárodní den štěstí slavil před dvěma lety.

Průkopníkem v oblasti měření kvality lidského života je malé himálajské království Bhútán. V roce 1972 navrhl tamější panovník zavést takzvaný index hrubého národního štěstí jako alternativu k čistě ekonomickým ukazatelům rozvoje.

Převážně buddhistický Bhútán není jedinou zemí, kde si uvědomují, že pocit štěstí není přímo úměrný nashromážděnému bohatství. Tématem se seriózně zabývají i mnozí západní ekonomové a sociologové, kteří ve svých výzkumech berou v potaz takové faktory jako je míra chudoby, dostupnost vzdělání a zdravotní péče, stav životního prostředí či rovnost pohlaví.

Světlo světa tak spatřila řada různých celosvětových žebříčků štěstí, ať už jde o Index lepšího života (Better Life Index), který sestavuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, Index šťastné planety (Happy Planet Index) britské organizace New Economics Foundation nebo Světová zpráva o štěstí (World Happiness Report), vypracovaná skupinou nezávislých vědců pro OSN.

Jako nejšťastnější národ bývají (alespoň v Evropě) uváděni Dánové, Norové a Švýcaři. Češi se pohybují ze zhruba 160 zemí kolem 40. místa. Není to průšvih, ale mohlo by to být lepší. Takže - úsměv nasadit!

životní postoj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.