Máme rádi fotografování: 
Trik s rámcem obrázku

Máme rádi fotografování:
Trik s rámcem obrázku

21. 3. 2015

Fotografie je vlastně plošný, dvourozměrný obraz. Trik, jak do obrazu dostat třetí rozměr – hloubku, si ukážeme v tomto článku. (rc)

Ten trik je starší než fotografie sama, vymysleli ho dávní krajináři k zobrazení prostoru na dvojrozměrném rozměru plátna. Fotografie to převzala a funguje to i po staletích. V podstatě jde o optický klam. Tmavé popředí a světlé pozadí v nás vyvolává dojem, že se díváme do prostoru. Pravděpodobně jste viděli dioramu Obrana Karlova mostu před Švédy. Je součástí expozice bludiště na Petříně v Praze:

Rámec obrázku-text / Obr. 1) (Velký obrázek)OBR. 1)

Tady to všechno vidíte zcela názorně. Tmavé popředí – dokonce jde o markant, o němž už tu šla řeč. Obraz rámuje obrys brány, a čím je scéna jakoby vzdálenější divákovi, tím je světlejší. Pozadí se zdá, že se ztrácí v bílé mlze. I z obrázku máte dojem prostoru, a když tam stojíte, dojem je drtivý, zvlášť, když je vám deset let. Následující ukázku jsem nafotil v provensálské vesnici – městečku Saint Saturnin. Na kopci tam stojí hezký kostelík:

Rámec obrázku-text / Obr. 2) (Velký obrázek)OBR. 2)

Budiž, nic proti tomu obrázku. Chtěl jsem mu ale dodat prostor. Odstoupil jsem o několik desítek metrů a zabral do obrázku strom:

Rámec obrázku-text / Obr. 3) (Velký obrázek)OBR. 3)

Ten tvoří markant, tvoří rámec obrázku. Ten má hned dva plány, popředí a pozadí. Máme dojem prostoru. Můžeme uvažovat o tom, zdali je výhodnější posadit rámcový předmět doleva nebo doprava. Obecně vzato, obvykle je nám příjemnější řešení první, tedy vlevo. To proto, že jsme zvyklí číst zleva doprava.

Rámec obrázku-text / Obr. 4) (Velký obrázek)OBR. 4)

Ovšem i opačné řešení je možné. Někdy nutné, na místě samém si nevybíráme, tuhle borovici asi nepřesadíme jen proto, že by se nám víc líbila, kdyby byla vlevo.

Rámec obrázku-text / obr. 5) (Velký obrázek)OBR. 5)

Rámec nemusí být jen vlevo nebo vpravo – v téhle situaci je ústřední motiv, slečna s pejskem, zarámovaný ze všech čtyř stran. Mohutné zdivo a stromy tvoří obrazový kontrast k idylické situaci.

Rámec obrázku-text / obr. 6) (Velký obrázek)OBR. 6)

V krajním případě se nic jiného než rámec vyfotit nedá. Toto je záběr z deštného pralesa v Ugandě. V podstatě vězíte v křoví. Jenom průhled do krajiny vás může zachránit – a ani při stisknutí spouště nemyslíte na to, že fotíte rámec.

Rámec obrázku-text / obr. 7) (Velký obrázek)OBR. 7)

Shrnutí
Používání rámce někdy vede ke klišé – viz to vysmívané „focení přes větvičky“. Ale nechte smíšky se smát, rámec vždycky dodá fotce prostor. A to je dimenze, kterou jinými metodami těžko do fotky dostaneme.

Zdroj: digineff.cz   

http://digineff.cz/clanek/polopate/polopate-trik-s-ramcem-obrazku

fotografie fotografování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%