Máme rádi fotografování: 
Trik s rámcem obrázku

Máme rádi fotografování:
Trik s rámcem obrázku

21. 3. 2015

Fotografie je vlastně plošný, dvourozměrný obraz. Trik, jak do obrazu dostat třetí rozměr – hloubku, si ukážeme v tomto článku. (rc)

Ten trik je starší než fotografie sama, vymysleli ho dávní krajináři k zobrazení prostoru na dvojrozměrném rozměru plátna. Fotografie to převzala a funguje to i po staletích. V podstatě jde o optický klam. Tmavé popředí a světlé pozadí v nás vyvolává dojem, že se díváme do prostoru. Pravděpodobně jste viděli dioramu Obrana Karlova mostu před Švédy. Je součástí expozice bludiště na Petříně v Praze:

Rámec obrázku-text / Obr. 1) (Velký obrázek)OBR. 1)

Tady to všechno vidíte zcela názorně. Tmavé popředí – dokonce jde o markant, o němž už tu šla řeč. Obraz rámuje obrys brány, a čím je scéna jakoby vzdálenější divákovi, tím je světlejší. Pozadí se zdá, že se ztrácí v bílé mlze. I z obrázku máte dojem prostoru, a když tam stojíte, dojem je drtivý, zvlášť, když je vám deset let. Následující ukázku jsem nafotil v provensálské vesnici – městečku Saint Saturnin. Na kopci tam stojí hezký kostelík:

Rámec obrázku-text / Obr. 2) (Velký obrázek)OBR. 2)

Budiž, nic proti tomu obrázku. Chtěl jsem mu ale dodat prostor. Odstoupil jsem o několik desítek metrů a zabral do obrázku strom:

Rámec obrázku-text / Obr. 3) (Velký obrázek)OBR. 3)

Ten tvoří markant, tvoří rámec obrázku. Ten má hned dva plány, popředí a pozadí. Máme dojem prostoru. Můžeme uvažovat o tom, zdali je výhodnější posadit rámcový předmět doleva nebo doprava. Obecně vzato, obvykle je nám příjemnější řešení první, tedy vlevo. To proto, že jsme zvyklí číst zleva doprava.

Rámec obrázku-text / Obr. 4) (Velký obrázek)OBR. 4)

Ovšem i opačné řešení je možné. Někdy nutné, na místě samém si nevybíráme, tuhle borovici asi nepřesadíme jen proto, že by se nám víc líbila, kdyby byla vlevo.

Rámec obrázku-text / obr. 5) (Velký obrázek)OBR. 5)

Rámec nemusí být jen vlevo nebo vpravo – v téhle situaci je ústřední motiv, slečna s pejskem, zarámovaný ze všech čtyř stran. Mohutné zdivo a stromy tvoří obrazový kontrast k idylické situaci.

Rámec obrázku-text / obr. 6) (Velký obrázek)OBR. 6)

V krajním případě se nic jiného než rámec vyfotit nedá. Toto je záběr z deštného pralesa v Ugandě. V podstatě vězíte v křoví. Jenom průhled do krajiny vás může zachránit – a ani při stisknutí spouště nemyslíte na to, že fotíte rámec.

Rámec obrázku-text / obr. 7) (Velký obrázek)OBR. 7)

Shrnutí
Používání rámce někdy vede ke klišé – viz to vysmívané „focení přes větvičky“. Ale nechte smíšky se smát, rámec vždycky dodá fotce prostor. A to je dimenze, kterou jinými metodami těžko do fotky dostaneme.

Zdroj: digineff.cz   

http://digineff.cz/clanek/polopate/polopate-trik-s-ramcem-obrazku

fotografie fotografování
Autor: Radovan Cakl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Jo, čtu to a budu se snažit...Někdy to spíš tím popředím přeženu, hlavně skrz větve...
Alena Vávrová
Vždycky mne potěší, když zjistím, že některé "správné" věci alespoň občas dělám intuitivně, aniž bych znala teorii. Tedy i ve fotografování ;-).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...