Úvaha o Velké módní soutěži

Úvaha o Velké módní soutěži

30. 3. 2015

Portál i60 vyhlásil Velkou módní soutěž. Tato soutěž byla výjimečná nejenom na portálu i60. Měla velice atraktivní ceny. Modely a ženy hodnotila jednak odborná komise, jednak redakce a dále lidé z i60, tedy vlastně převážně lidé, kteří se znají z chatu. Myslím, že bylo dost žen, které se na soutěž těšily.

Zadání soutěže bylo předvést model pro volný čas. A volný čas můžeme trávit opravdu různě. Sportem, kulturou, procházkami, zahradničením, lázeňskými procedurami, posezením s přáteli, lenošením doma. Záleželo jen na nás, jakou aktivitu si vybereme, co bude pro Velkou módní soutěž zajímavější.

Taktéž fotografie mluví za nás. Ne vždy jsou profi fotky tou nejlepší volbou. Retuš u nekvalitních profi fotek se pozná. Ale také se pozná na první pohled dáma, která se módou baví a je krásná bez rozdílu věku. Prostě má v sobě to NĚCO. A to něco samozřejmě vyzařuje i zevnitř.

I já jsem se těšila. Ale potom se stalo cosi, s čím se dalo počítat, a co mne varovalo před nefér hodnocením některých lidí. O to více oceňuji soutěžící, které do soutěže vstoupily. Nemyslím si, že bylo špatné, že se navzájem hodnotily i soutěžící. Naopak! O mnohém to vypovídalo. Vypovídalo to o záměrech určitých dam. Vypovídalo to o jejich ambicích uspět v soutěži. A uspět se dá různými způsoby, čestně i nečestně. Aby bylo jasné, uspět v soutěži je přirozené.

Myšlenka nenechat hodnotit soutěžící se nedala zvládnout technicky. Soutěžící se přihlašovaly postupně. Co se vlastně stalo? Objevilo se nesoudné vyjadřování a známkování lidí z chatu k soutěžícím, jak ve smyslu nadhodnocování, tak podhodnocování žen na základě sympatií. Konkrétně vyjádření ve smyslu "tuto paní znám z mola, ta je mi sympatická, a proto ji dávám za 1." A nebo "tato paní se na soutěž velice zodpovědně připravovala, a proto přece nemůže dostat za 3 od komise."  Někdo napsal: "Neberte se tak vážně, dámy." Ale ono se to asi musí brát vážně, pokud se to týká vás osobně, že?

Hodnocení jednoho modelu od komise muselo být samozřejmě různé, nemohlo být stejné. Tak jako nejsou stejné samotné hodnotící dámy. Liší se věkem, váhou, životními osudy, profesí. Ale co mají společné jako ženy, je zájem o módu. Každá hodnotila ze svého hlediska. Některé nevadí holé paže u někoho, některé nevadí ohrnuté kalhoty u někoho, někomu nevadí černá barva atd. Ale ono je to tak správně! Co je u jedné přijatelné, není akceptovatelné u druhé dámy! V tom je to kouzlo módy! Neexistují šablony. Musíme se řídit svým typem, svojí energií, svým pocitem a hlavně, musíme být k sobě soudné.

Některá dáma např. v šedesáti si může dovolit to, co jiná ne v 45 a naopak. Tak to prostě je a je to i v genech. Myslím, že u 99% bylo hodnocení poroty nezaujaté a ve jménu vkusu. I když jsem si všimla, že u atraktivních žen bylo hodnocení z hlediska komise i chatu přísnější. To se nikoho prosím nezastávám. Prostě to tak vidím. Pokud dvě různé ženy dostaly od jedné hodnotící stejnou známku např.2-.....potom po porovnání těchto 2 soutěžících, a to jsme my ostatní dělaly – porovnávaly jsme, je to soutěž – zajímaly nás názory a známky – potom bychom daly jedné tu 2-, ale druhá by musela dostat 1 nebo 4- Prostě dva srovnávající modely se stejnou známkou byly rozdílné a někdy opravdu diametrálně.

Jen jednou či 2x jsem si i všimla, že hodnotící dáma podlehla své sympatii či malinké antipatii k modelce a podle toho hodnotila. Ale i v komisi sedí jen lidé...:) Proto na to upozorňuji s úsměvěm.

Vím a všimla jsem si nejenom zde z fotografií, že některé ženy od určitého věku „rezignují" na vkusnou módu a bohužel i na svoje tělo, což je myslím veliká škoda. Ale jistě záleží i na zdraví. Domnívám se, že v módě je strašně důležité, abychom byly samy sobě největšími kritiky. Každá z nás totiž ví, které partie má krásné a naopak, které partie netřeba zdůrazňovat. V módě jsem zastánkyní ženskosti. Nejsem ochotná dávat za módu hromadu peněz. Ráda nakupuji ve slevě. Seženou se tak úžasné kousky, ale musíte si počkat. O to více pak mám radost z výhodného nákupu. Myslím, že příjemný a vkusný vzhled docílíme, pokud budeme vědět, co se k nám hodí, co se hodí pro danou událost a co chceme svým oblečením vyjádřit. Ano, i oblečením se dá mluvit. Jednou za čas udělám průvan v šatníku. Nedělám to s lehkým srdcem, ale dokážu to. Mám méně věcí, ale kvalitních. Garderobu obnovuji raději doplňky nežli oblečením. Nad svojí garderobou přemýšlím, kombinuji a nekupuji módní výstřelky.

Píši v době, kdy ještě není konec soutěže. Ale už předpokládám, že je poznat, že ženy, které v podstatě neznáme, nevzbuzují žádné větší antipatie ani sympatie a většina hodnotících z pléna je ochotna dát odpovídající hodnocení. Myslím, že vyhraje model, který bude umírněný a nebude nikoho ničím iritovat. Prostě „nevtíravý" vkusný model i modelka. A takových tady bylo více. I když si vážím vysokého věku, zde by neměl být v hodnocení prioritou.

Móda mne baví. Ale není to středobod mého života. Oblečení pro mne znamená nejen radost, ale i vyhraněný, osobitý, výrazný styl, který doplní a podtrhne mojí osobnost.

Oblečení si volím podle dané události, počasí, denní doby, mojí postavy a možností v mém šatníku.

Otázkou je, zdali ženy na špici soutěže potřebuji poradit, a tím obdržet i ceny, ale určitě nešly do soutěže kvůli cenám. A tak zní otázka, komu by ceny nejvíce udělaly radost a nejvíce prospěly? Potom by tady byla vlastně i motivace k tomu, předvést se, jaká opravdu jsem, a vůbec by nevadily špatné známky ani hodnocení. Naopak! Byla by to vlastně výhra, dostat co nejvíce připomínek, a nastala by pohoda. Popelky by zvítězily.

Jen si říkám sama pro sebe, bylo by to přeci jenom smutné, abych nevěděla v mém věku, co a jak, nejenom v módě, i když rady ráda vyslechnu a zvážím akceptování rad.

Soutěž byla určitě zajímavá a motivující. Kdo uspěl, bude chválit. Kdo jaksi „neuspěl", má 2 možnosti. Vlastně 3 možnosti. Být zdrcený a později naštvaný, bagatelizovat situaci nebo si vzít k srdci rady a ukázat se nám znovu v novém jarním outfitu. Správná možnost je ta třetí.

No, dámy, znáte to, asi všechny jsme stejné...ach, ta móda! Vždyť nemáme stále co na sebe! Tedy alespoň já ne.

Děkuji za sebe redakci i komisi za pořádání soutěže a za energii a čas, který do ní vkládaly. Doufám, že někeré výroky Vás neodradily od pořádání dalších akcí.

Ještě jednou, vše nejlepší, zdravím do Prahy a přeji pohodové dny!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.