Sněženkový machr
Karel Smyczek

Sněženkový machr
Karel Smyczek

31. 3. 2015

Ač nesbírá ceny a neplní společenské rubriky časopisů, má režisér, scenárista a herec Karel Smyczek, který 31. března slaví pětašedesátiny, na kontě několik divácky velmi oblíbených filmů a seriálů. Největší popularitu mu přinesla v 80. letech tvorba pro mládež, mimo jiné seriál Třetí patro, na svou dobu odvážný snímek o fotbalových výtržnících Proč? či kultovní komedie Sněženky a machři. Z pozdější doby patří k nejznámějším pohádka Lotrando a Zubejda či seriály Bylo nás pět, Místo nahoře a Dobrá čtvrť.

Karel Smyczek, který je spolu s Michaelem Kocábem podepsán i pod experimentálním hraným dokumentem Pražákům, těm je hej (1990), se narodil 31. března 1950 v Mělníce. Vyrůstal ale ve Slaném, kde odmala hrál ochotnické divadlo. U filmu debutoval už v devíti letech jako herec v "bondovce pro děti" Zpívající pudřenka. Vystudoval režii na pražské FAMU a v roce 1979 natočil svůj první celovečerní film Housata.

Často režíroval pro televizi, z novější doby mimo jiné seriály Případy detektivní kanceláře Ostrozrak či To jsem z toho jelen, nebo filmy Vše pro firmu a Romeo, Julie a tma. Trochu opomíjené, ale divácky i kritikou ceněné je jeho drama Krajina s nábytkem (1986), téměř v zapomnění pak upadla jeho satira na komunistický režim Nemocný bílý slon, již připravoval před sametovou revolucí a dokončil v roce 1990.

Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.