Tak jsou u nás aneb
Welcome to Ruzyně!

Tak jsou u nás aneb
Welcome to Ruzyně!

31. 3. 2015

Když jsem před 2 týdny informovala o znovuotevření Vojenského ústředního archivu v zrekonstruované budově v areálu bývalých kasáren na Ruzyni, ještě jsem netušila, že se stanu přímou účastnicí další události v prostoru areálu, a to setkání s konvojem americké armády, jehož přítomnost na našem území budí pozornost veřejnosti a také prvořadý zájem sdělovacích prostředků.

Je pondělí 30. 3. 2015, náš poloopuštěný areál budí zdání obvyklého všedního rána. Jen postupně přijíždějící zástupci naší armády a štáb České televize dávají tušit, že se blíží dlouho signalizovaná událost.

Kolem 9 hodiny se objevují první vozidla. Nejedná se však o novou vojenskou techniku, nýbrž o jeepy a motocykly vojenských historických klubů. První američtí vojáci jsou tu! Spořádaně zaparkují na nástupní ploše blízko naší budovy. Teď tady budou v zimě a chvílemi i v dešti a vánici čekat, až dorazí první konvoj z Liberce.

Zatímco ten byl ohlášen na 11 hodin, dochází k citelnému zpoždění díky dopravní zácpě na dálnici. Nakonec přijíždí až asi v půl 1. Jsou to hlavně velké tahače a, jak mě poučil můj vedoucí, bojová vozidla pěchoty. Odjíždějí napřed natankovat z vlastních cisteren a pak se vracejí na seřadiště. Vojáci jsou naprosto ukáznění a mají radost z přivítání. Jeden hlídkující vojáček mě poblíž kantýny, kam jdu na oběd, způsobně zdraví Hello a já mu říkám Hi.

Před 15 hodinou přijíždí druhý konvoj, který tvoří většinou obrněné transportéry. Třetí pak má být na Ruzyni až v 17 hodin. Jeho příjezd však už neuvidím. Vojáci budou spát na zdejší ubytovně, která z větší části slouží pouze k nárazovým přespáním, třeba při jazykových kurzech. Údajně mají dostat řízek s bramborem a večer mají volno.

Zítra je Den otevřených dveří pro zájemce z řad veřejnosti. Čeká se též návštěva premiéra, ministra obrany, primátorky a dalších představitelů našeho veřejného života.

Odcházím z práce přes hlídanou vstupní bránu jako obvykle. Venku stojí řada zvědavců, hlavně pak přívrženců Američanů. Větší střety jsou očekávány zítra.

Všem, kteří mají možnost se k nám zítra podívat, vzkazuji: Vítejte v Ruzyni a řekněte i vy americkým vojákům své Hi.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.