Tak jsou u nás aneb
Welcome to Ruzyně!

Tak jsou u nás aneb
Welcome to Ruzyně!

31. 3. 2015

Když jsem před 2 týdny informovala o znovuotevření Vojenského ústředního archivu v zrekonstruované budově v areálu bývalých kasáren na Ruzyni, ještě jsem netušila, že se stanu přímou účastnicí další události v prostoru areálu, a to setkání s konvojem americké armády, jehož přítomnost na našem území budí pozornost veřejnosti a také prvořadý zájem sdělovacích prostředků.

Je pondělí 30. 3. 2015, náš poloopuštěný areál budí zdání obvyklého všedního rána. Jen postupně přijíždějící zástupci naší armády a štáb České televize dávají tušit, že se blíží dlouho signalizovaná událost.

Kolem 9 hodiny se objevují první vozidla. Nejedná se však o novou vojenskou techniku, nýbrž o jeepy a motocykly vojenských historických klubů. První američtí vojáci jsou tu! Spořádaně zaparkují na nástupní ploše blízko naší budovy. Teď tady budou v zimě a chvílemi i v dešti a vánici čekat, až dorazí první konvoj z Liberce.

Zatímco ten byl ohlášen na 11 hodin, dochází k citelnému zpoždění díky dopravní zácpě na dálnici. Nakonec přijíždí až asi v půl 1. Jsou to hlavně velké tahače a, jak mě poučil můj vedoucí, bojová vozidla pěchoty. Odjíždějí napřed natankovat z vlastních cisteren a pak se vracejí na seřadiště. Vojáci jsou naprosto ukáznění a mají radost z přivítání. Jeden hlídkující vojáček mě poblíž kantýny, kam jdu na oběd, způsobně zdraví Hello a já mu říkám Hi.

Před 15 hodinou přijíždí druhý konvoj, který tvoří většinou obrněné transportéry. Třetí pak má být na Ruzyni až v 17 hodin. Jeho příjezd však už neuvidím. Vojáci budou spát na zdejší ubytovně, která z větší části slouží pouze k nárazovým přespáním, třeba při jazykových kurzech. Údajně mají dostat řízek s bramborem a večer mají volno.

Zítra je Den otevřených dveří pro zájemce z řad veřejnosti. Čeká se též návštěva premiéra, ministra obrany, primátorky a dalších představitelů našeho veřejného života.

Odcházím z práce přes hlídanou vstupní bránu jako obvykle. Venku stojí řada zvědavců, hlavně pak přívrženců Američanů. Větší střety jsou očekávány zítra.

Všem, kteří mají možnost se k nám zítra podívat, vzkazuji: Vítejte v Ruzyni a řekněte i vy americkým vojákům své Hi.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Ráda řeknu americkým chlapcům Hi, až k nám přijedou jako turisté.
Soňa Prachfeldová
Zuzko super, přímá účastnice, bezva fotky :-)
Hana Rypáčková
V pondělí jsem tam byla, když se teprve čekalo .Brácha manžela bydlí v Dědince ,v Ciolkovsého ulici,byly tam lidé s praporky, my po jedné už museli odjet vyzvednout vnoučata, jak jsme měli dohodnuto.Do Plzně vždy jezdí na májové oslavy... Ale klip, jak běží na facebooku.Už jedou /Hoštice/ je taky povedený.....
Jarmila Komberec Jakubcová
Dnes budeme vítat americké vojáky u nás v Plzni která byla právě před 70 léty americkým vojskem osvobozena. Chystáme se s přáteli je uvítat.
Jan Blahoslav
No jo, Horáček mě nikdy nezklame. Tome, musíme zase na pivko. Teda promiň, spíš na vínko. Zase povezeš kripla na vozejku cik cak. Posledně to byla docela sranda.
Hana Šorejsová
Taktéž díky za rychlou reportáž . Všude je hezky vítají a to je dobře !
Eva Mužíková
Zuzko, odkaz na Tvůj příspěvek včetně fotek pošlu synovi. Včera stál s manželkou a synem dlouhé hodiny v lijáku u libereckých kasáren, kudy měl konvoj jet..... nedočkali se zato i přes teplé oblečení, pořádně prochladli... to budou čučet na reportáž.... díky, jako vždy, dokonalé.
Svatava Páleníková
Také díky!
Jiří Libánský
Děkuji za hezký článek. Moc mě mrzí, že mi celodenní práce neumožní jet se na vojenskou techniku podívat. Jsem rád, že jsou na průjezd konvoje spojenců tak příznivé ohlasy. Ať svět vidí, že jsme nedílnou součástí tohoto obranénho svazku. A to navzdory tomu, že se jede prezident objímat s Putinem a mávat jeho vojskům, ze kterých mají teď především pobaltské státy velké obavy. Já osobně bych raději zamával americkým dragounům.
Dana Kolářová
Děkuji za aktuální reportáž přímo z centra dění.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.