Batikování je docela věda

Batikování je docela věda

4. 4. 2015

Na festival cestovatelů s názvem Kolem světa se těším každý rok. Koná se v Praze. Letos jsem se zde v rámci doprovodného programu  setkala s Helenou Hoškovou, lektorkou batikování. Na začátku března zde měla svůj salonek s batikováním. Žila a studovala v Indonésii, na Jávě, a tam se naučila podstatu batikování. Nyní ji vyučuje v Praze.

A když jsem měla možnost si tuto techniku zde přímo vyzkoušet, neváhala jsem. Vytvořila jsem si poprvé v životě takovou dětskou, přírodní, nebarvenou, batikovanou dečku.

Co k tomu potřebujete?

Rozehřátý vosk, štětec nebo speciální „pera" s nádržkou, do které se nabírá již rozehřátý vosk s kterým malujete. Látku, barvivo.

A jak se maluje? Ani ne na stole, ani ne na jiné pevné podložce.

Dlaň jedné ruky otočíte vzhůru a prsty, jako byste chtěli uchopit míček.

Látku si přehodíte přes takto postavené prsty. Znamená to, že malujete na volnou látku, a tím pádem se neopaříte. Musíte dávat také pozor na správný náklon pera, hrozí vylití vařícího vosku z nádržky pera. A abych nezapomněla, dá se malovat voskem i na vajíčka!

A potom se již při malování voskem fantazii meze nekladou....:)) Malovala jsem nejdříve nejjednodušší tečky, čárky, vlnovky, kolečka, hvězdičky, srdíčka, noty, houslové klíče....a přitom mi paní lektorka vyprávěla o Indonésii....zase jiný svět. Docela jsme se skamarádily a vyměnily si kontakty.

Látka se následně máčí v barvách. Kde byl vosk, zůstane podkladová barva. Nanášení vosku a barvení se střídá a tak vzniká barevná batika.

Perům na malování se říká „čantyng" – canting = v indonéštině a tjanting = v japonštině.

Byl to hezký zážitek. Nenapadlo by mne, že se k této technice dostanu na festivalu cestovatelů. Každopádně festival doporučuji navštívit nejen kvůli batikování. Můj kurz batikování mi začíná za 14 dní...

Reportáž z festivalu Kolem světa ještě napíši, ale nějak nestíhám....ti cestovatelé byli neskuteční, i celá atmosféra festivalu! Přátelská, uvolněná, inspirující.

hobby
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.