Batikování je docela věda

Batikování je docela věda

4. 4. 2015

Na festival cestovatelů s názvem Kolem světa se těším každý rok. Koná se v Praze. Letos jsem se zde v rámci doprovodného programu  setkala s Helenou Hoškovou, lektorkou batikování. Na začátku března zde měla svůj salonek s batikováním. Žila a studovala v Indonésii, na Jávě, a tam se naučila podstatu batikování. Nyní ji vyučuje v Praze.

A když jsem měla možnost si tuto techniku zde přímo vyzkoušet, neváhala jsem. Vytvořila jsem si poprvé v životě takovou dětskou, přírodní, nebarvenou, batikovanou dečku.

Co k tomu potřebujete?

Rozehřátý vosk, štětec nebo speciální „pera" s nádržkou, do které se nabírá již rozehřátý vosk s kterým malujete. Látku, barvivo.

A jak se maluje? Ani ne na stole, ani ne na jiné pevné podložce.

Dlaň jedné ruky otočíte vzhůru a prsty, jako byste chtěli uchopit míček.

Látku si přehodíte přes takto postavené prsty. Znamená to, že malujete na volnou látku, a tím pádem se neopaříte. Musíte dávat také pozor na správný náklon pera, hrozí vylití vařícího vosku z nádržky pera. A abych nezapomněla, dá se malovat voskem i na vajíčka!

A potom se již při malování voskem fantazii meze nekladou....:)) Malovala jsem nejdříve nejjednodušší tečky, čárky, vlnovky, kolečka, hvězdičky, srdíčka, noty, houslové klíče....a přitom mi paní lektorka vyprávěla o Indonésii....zase jiný svět. Docela jsme se skamarádily a vyměnily si kontakty.

Látka se následně máčí v barvách. Kde byl vosk, zůstane podkladová barva. Nanášení vosku a barvení se střídá a tak vzniká barevná batika.

Perům na malování se říká „čantyng" – canting = v indonéštině a tjanting = v japonštině.

Byl to hezký zážitek. Nenapadlo by mne, že se k této technice dostanu na festivalu cestovatelů. Každopádně festival doporučuji navštívit nejen kvůli batikování. Můj kurz batikování mi začíná za 14 dní...

Reportáž z festivalu Kolem světa ještě napíši, ale nějak nestíhám....ti cestovatelé byli neskuteční, i celá atmosféra festivalu! Přátelská, uvolněná, inspirující.

hobby
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Jo, to chápu, ale nechápu, že jsou vzory tak pravidelné, jestli nejsou na látky nakreslené vzory.Viděla jsem ve švadlence natiskaná plátna a ptala se, na co to je.A prý na malování...
VANDA Blaškovič
Děvčata, děkuji za komentáře k batikování. Evo, ta látka se celá namáčí do barvy1. Kde není vosk se nabarví barvou1.Pod voskem je batva0, barva látky na kterou se batikuje. Pak se opět nanáší vosk, pod voskem zůstane barva1 a nová barva zase ulpí tam, kde nebyl vosk....a tak stále dokola. Úplně původní barva je barva0 a to je barva látky na kterou se začalo batikovat. Snad to je trochu k pochopení...:)) děkuji a ahoj!
Eva Mužíková
Tedy Vando, Ty by jsi se potřebovala alespoň rozčtvrtit, obdivuji Tvůj rádius....Není mi jasné, jak se na jednom kusu látky dá trefit přesně místo, které chci obarvit. Tato technika je určitě náročná, ale výsledek krásný.. Kolik stojí ty nálevky.... asi se kouknu u nás, jestli neprobíhají kurzy, moc by se mi to líbilo... ale??? trpělivost, pečlivost a peníze, to vše je u mne slabá stránka... auto máš nádherné, to by tu mojí berušku převálcovalo...: jsi šikula
Alena Tollarová
Vando?! Nestačím se divit, jakou další aktivitu zvládáš. Tak ať se Ti daří! Pro mě to je španělská vesnice.
Lidmila Nejedlá
Ano, Vando, je to zajímavé. My známe hlavně batiku vyvazovanou. Vosková je náročná a jen pro trpělivé. Tak se uč a pak poučíš nás. Díky.
Marie Magdalena Klosová
Také jsme kdysi "batikovali" trička pomocí provázků.A někdy vznikly zajímavé obrazce.Ať Ti to ,Václavko,jde od ruky!mm
Zoja Sedláčková
Já také nejsem takhle výtvarně nadaná, hlavně nemám trpělivost. Ale s dětmi jsme dělaly takové pseudo batikování, kdy se látka všelijak svazuje provázky, mezi to se kreslí voskem a pak se postupně barví. Kupovali jsme na to bílá trička u Vietnamců a děti to hrozně bavilo. Tohle je ale už umění.
Zuzana Pivcová
Batikované věci jsou nádherné, kdysi jsem měla modrobílé šaty, ale je to pro mě umění zcela nezvládnutelné. Obdivuji každého umělce, který toto nadání k tvoření má.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...