Sarah Vaughanová: jazzová
legenda s úžasným hlasem

Sarah Vaughanová: jazzová
legenda s úžasným hlasem

3. 4. 2015

Za jeden z nejúžasnějších hlasů 20. století bývá považován hlas americké zpěvačky Sarah Vaughanové, která zemřela před čtvrtstoletím 3. dubna 1990. S Ellou Fitzgeraldovou je Vaughanová, jejíž kontraalt obrovského rozsahu sahal až k sopránu, považována za nejvýznamnější interpretku moderního jazzu. Vystupovala jako sólistka, ale i s řadou významných hudebníků - Dizzy Gillespiem, Charlie Parkerem, Billy Eckstinem, Milesem Davisem či Herbie Hancockem. V 70. letech ji doprovázel i pražský rodák Jan Hammer.

Sarah Lois Vaughanová se narodila 27. března 1924 v Newarku ve státě New Jersey tesaři, hrajícímu na piano a kytaru, a pradleně, zpívající v kostelním sboru. Sarah od malička také hrála na klavír a zpívala ve sboru. V roce 1943 se dostala do harlemského divadla Apollo, kde si ji všiml legendární jazzový pianista Earl Kenneth Hines, s nímž začínala hrát v kapele.

V roce 1945 začala sólovou kariéru a rok nato vydala první singl. Záhy se tato zpěvačka, která vynikala také ve scatu, dočkala příznivých kritik i úspěchu u publika. Celkem vydala na padesát alb, poslední studiová deska s názvem Brazilian Romance jí vyšla v roce 1987, tři roky před smrtí.

Sarah Vaughanová byla třikrát vdaná, vlastní děti neměla, ale v roce 1961 adoptovala dceru.

hudební legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.