Šéfkuchař století:
Joël Robuchon

Šéfkuchař století:
Joël Robuchon

7. 4. 2015

Ve světě gastronomie je tím, čím je Mick Jagger na hudební scéně: žijící legendou. Francouz Joël Robuchon, jehož restaurace drží dohromady na tři desítky michelinských hvězd, měl televizní pořad již před mnoha lety a ocenění "šéfkuchař století" je jen jedním z mnoha, které získal.

A v úterý 7. dubna oslaví sedmdesátiny. 

Světový věhlas mu vynesla kombinace respektu k ingrediencím a schopnosti je dokonale upravit. Zdánlivě jednoduché postupy, vyladěné na desetiny teplotního stupně či na vteřiny přípravy jsou tím, co Robuchona odlišuje od jiných šéfkuchařů. Jeho recept na bramborovou kaši, který citují šéfkuchaři v desítkách světových restaurací, je typickou ukázkou tohoto kouzla jednoduchosti. 

Navzdory své popularitě působí Robuchon na první pohled velmi civilně a nenápadně a prozrazuje ho až typický široký úsměv. Jeho kuchařské umění ovlivnil pobyt v Japonsku, tamní precizní práce s potravinami a respekt k lidem a věcem včetně surovin. 

Robuchon se narodil 7. dubna 1945 do chudé rodiny se čtyřmi dětmi ve francouzském Poitiers. V kuchyni pracuje od patnácti let. Začínal v hotelu v Poitiers, v roce 1981 si otevřel svoji první restauraci Jamin, kde připravoval pokrmy jako prásknutí bičem: úderné, jasnozřivé, s chutí neomylně zaostřenou. 

Jeho dnešní síť restaurací s názvem L’Atelier má zcela otevřenou kuchyni, hosté jsou kolem ní usazeni dokola na jakémsi baru a vše sledují. Joël Robuchon vydal několik kuchařek a účinkoval v gastronomických pořadech francouzských televizních kanálů. Touha dotáhnout jídlo k dokonalosti jej žene neustále kupředu. 

gastronomie osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.