I v Brně je hezky

I v Brně je hezky

9. 4. 2015

V jednom článku paní Šorejsové jsem si přečetla, že silueta Hradčan je nejkrásnější na světě. Asi ano, Prahu mám moc ráda a pohled na Hradčany bere dech.

Ale při té příležitosti se mi vybavilo naše moravské Brno. I když nejsem "psavec", řekla jsem si, že zkusím čtenářům město trochu přiblížit.

Brno není, jak se říká v Čechách, zátočina před Vídní. Je to centrum jižní Moravy a druhé největší město naší republiky. Je to město, kam jsem chodila do školy, město, kde jsem pracovala a kam se teď v důchodu ráda vracím, abych poznala ještě nepoznané.

Největší a nejkrásnější dominantou Brna je katedrála svatého Petra a Pavla, tyčí se nad Brnem na kopci zvaném Petrov. Odtud zkrácený název pro katedrálu. Má dvě věže, každá měří 84 metrů a silueta katedrály je vyobrazená na naší desetikoruně. V blízkosti katedrály jsou zajímavé, členité zahrady a zákoutí, které hlavně v letních měsících lákají maminky s kočárky, studenty, záškoláky i milence. Při příjezdu do Brna mě Petrov vítá, i se se mnou při odjezdu loučí.

Další výraznou dominantou je hrad Špilberk. Byl postaven ve 13. století na skalnatém vrchu nad Brnem. Původně královský hrad, později pevnost s vězením a nyní muzeum. Konají se zde hudební festivaly a divadla. Nejznámější jsou Letní shakespearovské slavnosti.

Další zajímavost - brněnská stará radnice s věží. V průjezdu věže je nainstalováno brněnské kolo a brněnský drak. Dočteme se o nich v pověstech o Brnu. Z věže je krásný výhled na okolí Brna i na  střechy domů a uličky pod věží.

Za zmínku stojí i vila Tugendhat manželů Gerty a FritzeTugendhatových z let 1929 -1930. Tahle památka moderní architektury je zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Ještě na jednu dominantu Brna nemohu zapomenout. Ale tu neobdivuji, jsem jejím odpůrcem. Je to Hodinový stroj, který dle mého názoru kazí vzhled krásného náměstí Svobody. Přes 5 metrů vysoký obelisk z leštěné žuly ve tvaru projektilu s hodinovým strojem uvnitř má být odkaz na obléhání města švédskými vojsky.

V Brně je zajímavých míst hodně, například ZOO, brněnská přehrada, obora Holedná, Hády, Mariánské údolí....

Hodně z Brna už jsem poznala, ale stále se ještě mám k čemu vracet.

Brno Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.