I v Brně je hezky

I v Brně je hezky

9. 4. 2015

V jednom článku paní Šorejsové jsem si přečetla, že silueta Hradčan je nejkrásnější na světě. Asi ano, Prahu mám moc ráda a pohled na Hradčany bere dech.

Ale při té příležitosti se mi vybavilo naše moravské Brno. I když nejsem "psavec", řekla jsem si, že zkusím čtenářům město trochu přiblížit.

Brno není, jak se říká v Čechách, zátočina před Vídní. Je to centrum jižní Moravy a druhé největší město naší republiky. Je to město, kam jsem chodila do školy, město, kde jsem pracovala a kam se teď v důchodu ráda vracím, abych poznala ještě nepoznané.

Největší a nejkrásnější dominantou Brna je katedrála svatého Petra a Pavla, tyčí se nad Brnem na kopci zvaném Petrov. Odtud zkrácený název pro katedrálu. Má dvě věže, každá měří 84 metrů a silueta katedrály je vyobrazená na naší desetikoruně. V blízkosti katedrály jsou zajímavé, členité zahrady a zákoutí, které hlavně v letních měsících lákají maminky s kočárky, studenty, záškoláky i milence. Při příjezdu do Brna mě Petrov vítá, i se se mnou při odjezdu loučí.

Další výraznou dominantou je hrad Špilberk. Byl postaven ve 13. století na skalnatém vrchu nad Brnem. Původně královský hrad, později pevnost s vězením a nyní muzeum. Konají se zde hudební festivaly a divadla. Nejznámější jsou Letní shakespearovské slavnosti.

Další zajímavost - brněnská stará radnice s věží. V průjezdu věže je nainstalováno brněnské kolo a brněnský drak. Dočteme se o nich v pověstech o Brnu. Z věže je krásný výhled na okolí Brna i na  střechy domů a uličky pod věží.

Za zmínku stojí i vila Tugendhat manželů Gerty a FritzeTugendhatových z let 1929 -1930. Tahle památka moderní architektury je zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Ještě na jednu dominantu Brna nemohu zapomenout. Ale tu neobdivuji, jsem jejím odpůrcem. Je to Hodinový stroj, který dle mého názoru kazí vzhled krásného náměstí Svobody. Přes 5 metrů vysoký obelisk z leštěné žuly ve tvaru projektilu s hodinovým strojem uvnitř má být odkaz na obléhání města švédskými vojsky.

V Brně je zajímavých míst hodně, například ZOO, brněnská přehrada, obora Holedná, Hády, Mariánské údolí....

Hodně z Brna už jsem poznala, ale stále se ještě mám k čemu vracet.

Brno Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Je důležité mít rád kraj a město, kde člověk žije. Ty jsi to , Evo, Hezky popsala. Tak ať jsi tam šťastná!
Marie Foltýnová
Brno jsem mnohokrát navštívila .je to moc krásné město.Často jsme tam s podnikem jezdili na operety do Janáčkova divadla.I do Mahenova a Reduty na činohry.nebo s rodinou jen tak na výlet a na návštěvu k příbuzným.Ale ráda bych si prohlédla vilu Tugendhat,tam jsem nikdy nebyla. Jezdili jsme tam na Náměstí Svobody na předvánoční trhy a nikdy jsem nezapomněla navštívit vyhlášenou cukrárnu U Mamlasů.Jen když jsem procházela kolem,takto všude vonělo čerstvě pečeným cukrovím.
Marie Magdalena Klosová
Brno - moje další "srdeční záležitost".Asi jen "ta vila"čeká na mou návštěvu.A brněnskému originálnímu "orloji"to,Evi ,odpusť.Mně se líbí,určitě je nápaditější než ten "socialistický"v Olomouci.A jestli připomíná,nebo dokonce JE tím,co si lidé myslí a někteří odsuzují,možná,že bychom se měli vrátit do daleké minulosti,kdy šlo o uctívaný symbol,kterému vděčíme za život.Pěkně jsi to napsala,díky.mm
Eva Balúchová
Děkuji,že jste si přečetli moje povídání. Radku "zatáčku"beru s humorem.Vtip mě docela pobavil.Já netřídím lidi podle místa bydliště,ale jací jsou. Pavli,taky jezdím každý měsíc do divadla.Teď se chystám na Skleněný pokoj což je hra o vile Tugendhat.
Alena Vávrová
Na Brno mám, sice již blednoucí, ale hezké vzpomínky z mládí. Později už jsem pouze projížděla. Chtělo by to "opáčko". Pamatuji se na brněnského draka a kapucíny. A také na BVV, přehradu, hotel Continental, VAAZ...
Radovan Cakl
Evi, hezká procházka Brnem. Líbí se mi, jak hájíš tu "zatáčku na cestě do Vídně". Myslím ale, že to není rozšířené v Čechách jako takových, ale speciálně v Praze.
Pavlína Lejsková
Ahoj Evi,krásně jsi popsala Brno.I já Brno miluji a moc ráda tam jezdím.Z mého syna se už stal"brňák",dostali s přítelkyní byt,který si opravují,zařizují a vybavují ku obrazu svému.Tím pádem tam mám i já útočiště,když jsem byla s nevěstou v Brně na divadle Turandot,tak jsem u mladých přespala,ráno si pak prošla střed Brna a jela zase domů.Byl to krásný víkend.Díky za připomínku našeho Brna.
Miluše Hasenohrlová
Evi, v Brně jsem nikdy nebyla, ale jak jsi ho popsala, hned bych se tam rozjela. Jen tak dál, umíš......
Zdenka Jírová
Souhlasím s Vámi , že Brno je krásné a zajímavé město. Poznala jsem jo při svém pomaturitním studiu a pravidelném ročním školení. Bydlela jsem vždy v Pisárkách. Ve volných chvílích jsem se toulala po městě, ale v neděli jsem zajela na přehradu a svezla se parníčkem, takže jsem poznala i hrad Veveří. V ZOO jsem byla 2x, tehdy tam jako novinka byla udělaná pro kopytnatce safari. Na Petrov do parku jsme se chodili odpoledne učit. Moc ráda na Brno vzpomínám.
Zuzana Pivcová
Moc hezký, zajímavý článek s osobním vztahem k Brnu. Fotky jsou také poutavé. Brno jsem naštívila pouze dvakrát. Ale v archivu máme velkou fotodokumentaci německé vojenské stavební správy ke komplexní rekonstrukci Špilberku počátkem války.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...