Hokejové úspěchy, I. díl:
Naše první světové zlato!

Hokejové úspěchy, I. díl:
Naše první světové zlato!

14. 4. 2015

Můj taťka rád sepisoval, co se událo v hokeji či ve fotbalu. Našla jsem krásný popis z jeho pera, to nadšení, když čeští hokejisté získali první zlaté medaile.

Psal se rok 1947. Po kongresu v Bruselu, bylo rozhodnuto pořadatelství mistrovství světa v hokeji v Praze. Ucházely se tři země - Anglie, Švýcarsko a Československo. Anglie odřekla a kongres potvrdil pořádající zemi Československo. Bylo to potřetí, co jsme se stali pořadateli, rok 1933, 1938 a 1947.

Tehdy přijelo do Prahy osm mužstev, nyní to je šestnáct mužstev. Největšími favority byli tehdy Švédové, ti vyhráli v předposlední den 2:1 a tehdy čeští fanoušci ztráceli naději, že bude zlato. Avšak zlom nastal v poslední den, kdy rakouští hokejisté porazili Švédy 2:1. Tím dostal náš tým obrovskou chuť a naději na vítězství šampionátu. Tak se také stalo a Češi v posledním zápasu porazili Američany 6:0. A poprvé v historii jsme se stali mistry světa.

Nositeli zlatých medailí se stali páni hokejisté: Mokrý, Jarkovský, Pácalt, Sláma, Trousílek , Šťovík, Troják, Zábrodský, Konopásek, Kus, Drobný, Stibor, Roziňák, Bouzek , Pokorný.

Československo mělo nejlepší tým světa a rok na to, na zimní olympiádě ve Svatém Mořici získalo stříbro. Pak přišel krutý rok 1948. Byla to velmi krutá a smutná doba.

Pokračování příště.

sport
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.