Otec pražské ZOO Jiří Janda
měl nejdřív lvici na zahradě

Otec pražské ZOO Jiří Janda
měl nejdřív lvici na zahradě

23. 4. 2015

Cirkusová lvice Šárka se proháněla po zahradě vily Jiřího Jandy v Troji, ještě než se otevřely brány pražské zoologické zahrady. Zoolog a ornitolog Janda nadšeně propagoval její myšlenku a má klíčový podíl na jejím vybudování. Od narození prvního ředitele pražské zoo uplyne v pátek 150 let.

Příroda a ptactvo Jandu, narozeného 24. dubna 1865 v Praze, enormně zajímaly už od dětství. Po svém otci, spisovateli Bohumilu Jandovi Cidlinském, zdědil literární schopnosti, které později využil ve svých publikacích. Dovedl mistrně stylizovat své postřehy ze života zvířat, především ptáků.

Po studiu přírodních věd zůstal Janda na univerzitě a napsal několik prací o strunovcích a pavoucích, ale obor bezobratlých živočichů jej příliš nezaujal. Prohlásil, že "tato oficiální zoologická věda se zabývá jen mrtvými živočichy a nepozoruje jejich život a nedbá krás živé přírody".

Univerzitu opustil v roce 1893 a do roku 1904 vystřídal jako profesor několik středních škol na Moravě (Uherské Hradiště, Kroměříž, Valašské Meziříčí a Brno). V té době se také intenzivně věnoval ornitologii.

Po návratu do Prahy opět učil na akademickém gymnáziu, kde setrval až do penze. V roce 1919 jej jmenovali státním konzervátorem přírodních památek a usiloval o založení československo-polského přírodního parku ve Vysokých Tatrách.

A také jej intenzivně zaměstnávala myšlenka na vytvoření zoologické zahrady v Praze. Seznámil se s podobnými zařízeními v Drážďanech, v Londýně a ve Versailles, s pařížskou Jardin des plantes. Zajímal se také o zahrady v Moskvě a Petrohradu.

V roce 1904 se diskuse o založení ZOO rozproudila silněji a Jandu pověřil pražský primátor přípravou vybudování zahrady, tehdy se uvažovalo o jejím umístění na vltavském ostrově Štvanici. Plány však narušila první světová válka a trýznivá poválečná situace v zemi. Až v roce 1922 věnoval velkostatkář Alois Svoboda městu pozemky v Troji s podmínkou, že na nich má být vybudováno také ZOO.

Zahrada oficiálně vznikla 28. září 1931 a Janda se stal jejím prvním ředitelem: "Zvířata pro pražskou ZOO se sbírala ještě předtím, než byla otevřena a pan profesor Jiří Janda, který si kvůli tomu koupil domek v Troji, je měl na zahradě. Měl tam papoušky, srnku, lvici Šárku, kterou ZOO daroval majitel cirkusu Rebernigg," řekl dlouholetý ředitel pražské zahrady Jiří Fejk.

"Na zkoušku a se srdcem dosti úzkostným otevřeli jsme brány našeho staveniště," tak vítal Janda slavnostní otevření pražské ZOO.

Mezi první zvířata patřila vlčice Lotta, koně Převalského, jejichž chovem se později Praha celosvětově proslavila, a tygři. Postupně přibývala další zvířata a ZOO se úspěšně rozrůstala. V raných dobách si mohli návštěvníci prohlédnout na osmi hektarech ve spodní části zahrady 80 savců a ptáků. Dnes nabízí na 60 hektarech 4736 zvířat.

Jiří Janda se kromě toho v roce 1928 stal zakladatelem a prvním předsedou Československé společnosti ornitologické. Spoluzaložil také Klub přátel exotického ptactva. Sám byl uznávaným chovatelem papoušků, především amazoňanů. V letech 1926-1930 vyšel v Ottově nakladatelství jím redigovaný překlad Brehmova života zvířat, v němž Janda přeložil čtyři svazky o ptácích.

Řada jeho prací byla přeložena do světových jazyků: Malá ornithologie, Ptačí profily, Velký ilustrovaný přírodopis všech tří říší, Záchrana přírodního rázu Republiky československé, Naše zpěvné ptactvo a Zoologická zahrada.

Jiří Janda zemřel 25. srpna 1938 v Praze. Jeho jméno připomíná pamětní deska umístěná na zdi administrativní budovy pražské ZOO.

ZOO
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.