Náš rodinný recept: 
Řezy s pudingem

Náš rodinný recept:
Řezy s pudingem

28. 4. 2015

Předkládám vážené porotě i čtenářům recept na moučník, který pekla moje maminka a předtím i její maminka...

Je to moučník velice jednoduchý a nenáročný na suroviny. Moje maminka totiž o něm mluvila jako o "válečném", který se pekl v době nedostatku. Nicméně je tak dobrý, že já ho peču docela často, ještě nikdy nezklamal a chutnal i všem návštěvám.

Suroviny

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 100 g másla, 1 celé vejce, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr, mléko (cca 200 ml)

Náplň: 2 sáčky vanilkového pudingu, 3/4 l mléka, cukr podle chuti

Na potření zavařenina

Postup

 Rozhodneme se, že ten Alenin recept stojí za vyzkoušení. Podíváme se do špajzu a zjistíme, že veškeré potřebné suroviny máme doma, protože to není nic zvláštního. Pokud by nám přece jenom něco chybělo, zajdeme do obchodu a v tom případě můžeme přibrat k nákupu např. láhvinku vaječného koňaku. A dáme se do díla.

Na vál prosijeme mouku, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme v těsto. Necháme ho chvíli odpočinout a pak ho rozdělíme na dva díly, vyválíme pláty o velikosti plechu. Plech si vyložíme pečícím papírem a placky upečeme ve středně teplé troubě do růžova (cca 10 min).

Mezitím si uvaříme hustý puding, který mírně vychladlý naneseme na jednu upečenou placku a druhou přiklopíme navrch. Povrch moučníku namažeme pikantní zavařeninou. Necháme rozležet nejlépe do druhého dne. Nakrájíme na úhledné čtverečky a kdo chce, může si přizdobit trochou šlehačky. Toť vše. 

Postupem času jsme se s maminkou snažily základní recept nějak vylepšit, např. záměnou vanilkového pudingu za čokoládový, zavařeninu nahradit čokoládovou polevou, ale nikdy už to nebylo ono a vždycky jsme se pokorně vrátily k tomu starému, osvědčenému. Můžete zkusit a doufám, že mi dáte za pravdu.

Podotýkám, že poměr surovin uvedený v receptu je na dvě placky o velikosti běžného plechu na pečení. Jen já jsem tentokrát pekla z poloviční dávky, což je podle velikosti dílka vidět, protože jsem nečekala žádnou návštěvu a i tak je to útok na linii. Poslední obrázek však ukazuje, že já o vlku (návštěvě) a vlk za dveřmi. Moučník zase zmizel coby dup. A ta láhvinka vaječňáku také.

 

Jistě i ve vaší rodině uchováváte zajímavý recept na nějaký chutný pokrm, který se u vás dědí z generace na generaci. Podělte se o váš rodinný recept s dalšími čtenáři - uvařte jídlo podle této receptury, vyfoťte jej a společně s fotografií ho popište, tedy ingredience a postup přípravy. Vítěz získá kuchařku od známého šéfa kulinářského institutu Romana Vaňka "Poklady klasické české kuchyně".
recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%