Náš recept: Tvarohový
dortík za studena

Náš recept: Tvarohový
dortík za studena

29. 4. 2015

Jsme tím, co jíme. Jídlo nás formuje, jídlo nás ovlivňuje, jídlo nás léčí i zabíjí. To je stará pravda. Ale od doby, kdy jsme přestali jíst (tedy vlastně pít) mateřské mléko, není naše stravování většinou nic moc. Mě nevyjímaje.

Ve svých dvanácti letech jsem se musel naučit vařit sám. Rodiče se rozvedli a já zůstal s tatínkem. Spolu jsme si ve všední dny opékali nad plynovým sporákem špekáčky, jedli husí krev z konzervy, krájeli na chleba točený koňský salám a v neděli šli k babičce spravit si pocuchaný žaludek její vynikající svíčkovou s knedlíkem a brusinkami. Ale po čase mně to přestalo vyhovovat, a začal jsem kuchtit sám. Dělám to dodnes a razím heslo, že co si sám uvaříš, to ti chutná nejlépe. A pokud to chutná i někomu dalšímu, tím lépe. Následující recept se stal rodinným, protože všichni ho vyžadují opakovat. To bylo tak:

Někdy člověk dostane chuť na něco neobvyklého, chuťově neokoukaného, pokud možno i zdravého. Na něco, co si běžně nekoupí, co bude tak trochu originální, co nebude zbytečně drahé, a co si zvládne udělat sám. A tak jsem takovou chuť nedávno dostal a nevěděl si rady. Koukám do ledničky a mhouřím oči, protože světlo z prázdné ledničky svítí jaksi intenzivněji než z plné. Však to určitě znáte...

Když se jakž takž rozkoukám, uvidím pouze síťku citronů, načatý meruňkový a broskvový kompot, med, láhev plnotučného kefíru a tři kostky tvarohu, koupené před dvěma dny, protože byly ve slevě. Když je něco ve slevě, nekupte to, že ano... Ale co s třemi kostkami tvarohu? A tu můj anděl kuchtění Culina zaklepal na mou kebuli a řekl: Vraž tam tři tvarohy, dva kompoty, jeden citron, med, kefír, skořici a želatinu a udělej si tvarohový dort za studena. A tak se stalo, vše dobře dopadlo a bylo to skvělé, a já zde prozradím recept.

Ingredience

3 kostky tvarohu (750 g)
1 citron na šťávu
3 polévkové lžíce medu
2 dcl plnotučného kefíru
2 dcl kompotové šťávy z meruněk nebo broskví
1,5 kuchyňská čirá želatina v prášku Natura (jeden a půl sáčku želatiny, kdo chce hmotu hutnější, může dát i dva sáčky želatiny, pokud dáte jeden sáček, bude hmota jemnější)
1 nebo 2 kompoty broskve, meruňka, dle libosti může být jakékoliv měkčí konzervované ovoce domácí
1 malá lžička rozdrcené skořice

Příprava (délka 10 minut)

Tvaroh jsem ve větší misce rozmíchal s kefírem, šťávou z celého citronu, trochou šťávy z kompotů, medem a skořicí. Meruňkový a broskvový kompot jsem procedil a ovoce nasekal na malé kousky a vmíchal do tvarohové hmoty. Želatinu jsem zvolil živočišnou, čistou vepřovou, bez chemických látek. Chtěl jsem raději použít přírodní a hledal informace, je-li přírodní lepší. Kupodivu není, alespoň ty, co jsou běžně dostupné obsahují košenilu, kyselinu karmínovou, a ta je fuuuj... A v té živočišné je kolagen, a ten je hodně nutný... No co se dá dělat, vegetariánský dort to není. Tak jsem tedy připravil želatinu (dle uváděného návodu na obalu) a teplou ji vmíchal do tvarohového těsta. Vše dobře prohnětl a nalil do dortové misky. Kakaovým práškem udělal srdíčko na povrchu a šup se vším na 30 minut do mrazáku. Ztuhlo to dokonale a hned se dalo papat, ještě dozdobené rozmraženými jahůdkami. A řeknu vám, že tenhle dortík je návykový... A může mít mnoho variant, třeba s povrchem z mletých oříšků nebo čokolády, nebo si umím představit další želatinovou vrstvu s čerstvými jahodami. Fantazii se meze nekladou.

Vyzkoušejte a dobrou chuť!

 

Jistě i ve vaší rodině uchováváte zajímavý recept na nějaký chutný pokrm, který se u vás dědí z generace na generaci. Podělte se o váš rodinný recept s dalšími čtenáři - uvařte jídlo podle této receptury, vyfoťte jej a společně s fotografií ho popište, tedy ingredience a postup přípravy. Vítěz získá kuchařku od známého šéfa kulinářského institutu Romana Vaňka "Poklady klasické české kuchyně".
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage
PRODUKT TÝDNE

Pořiďte svému mazlíkovi kvalitní krmivo. Konzervy Brit Mono Protein jsou vhodné pro psy s citlivým zažíváním, alergiemi a potravinovou intolerancí. Více zde.

produkt týdne.jpg

 

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

TÉMATA