Britská královna matka
se učila střílet kvůli nacistům

Britská královna matka
se učila střílet kvůli nacistům

3. 5. 2015

Někdejší královna Alžběta, manželka britského krále Jiřího VI. a matka nynější královny Alžběty II., se za druhé světové války velmi obávala možného únosu nacisty, a proto trénovala střelbu v Buckinghamském paláci mimo jiné i na krysách. V rozhovoru s televizí BBC to prohlásila Margaret Rhodesová, sestřenice Alžběty II. 

V Británii velmi populární Alžběta, která byla později známa jako královna matka, měla prý strach, že nacisté vyšlou do královského sídla parašutisty, aby její rodinu unesli. Rozhodla se proto naučit používat pistoli a střelbu pak trénovala v zahradě paláce. Rhodesová dodala, že prchající krysy vystrašené bombardováním se staly perfektním cvičebním terčem. 

„Oprávněně předpokládám, že si myslela, že když parašutisté seskočí, aby je někam odvlekli, tak by jednoho či dva mohla zabít,“ prohlásila nyní 89letá Rhodesová, která byla Alžbětinou dvorní dámou. 

Král Jiří VI. odmítl opustit bombardovaný Londýn a uchýlit se do bezpečí. S odchodem nesouhlasila i Alžběta, která nepovolila ani evakuaci svých dcer. „Beze mě nikam děti nepošlu a já nemohu opustit krále,“ prohlásila tehdy tato statečná žena. 

Poslední nálet na Londýn podnikli Němci v roce 1941, pak už se nad britskou metropoli s letadly nedovážili. Vzdušnou převahu v té době již získávali spojenci. Královna matka zemřela 30. 3. 2002.

královská rodina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...