Galerie Dox: výstava
duševně nemocných

Galerie Dox: výstava
duševně nemocných

9. 5. 2015

Vážení čtenáři i60, zvu vás na pokračování prohlídky výstavy v Centru současného umění DOX.  Prohlédněme si výstavy BRUT LIVE a ART BRUT LIVE.

Nebudu vás dlouho zatěžovat zbytečnými řečmi. Pouze požádám, abyste si pozorně přečetli a prohlédli přiloženou galerii k tomuto článku, pokud vás zaujme. Ta galerie mi ale dala práci! Kdo vkládá fota, určitě pochopí.

Ale co je to proti trpělivosti těchto lidí, kteří zde prezentují svoje díla, svůj život. Jsou to lidé z celého světa s duševními nemocemi. Na infocentru mi lakonicky řekli, je to výstava výtvorů bláznů...  V první části galerie i výstavy jsou jejich umělecké výtvory, v druhé části pak prostředí, v němž žijí a tvoří. Fotografiemi jsem zachytila jen nepatrnou část exponátů. Omluvte prosím kvalitu fotografií, docela těžko se mi tam fotilo.

Dovolte mi malou úvahu. Tito lidé mají svůj svět. A pokud skutečně nejsou nebezpeční, neohrožují, neškodí a neubližují druhým, je dobré se je snažit pochopit a tolerovat. Někdy je to nad naše běžné "normální" chápání, ale to se asi právě dostáváme do jejich dimenze myšlení. A v této dimenzi můžeme naopak poznat své vlastní myšlení. Kdo ho má vlastně uzavřené a kdo nekonečné? Toť otázka...

Tak pojďme společně zkusit, po špičkách vkročit do života lidí, kteří jsou většinou na okraji společnosti. Jsou skoro vždy bez peněz a bohužel vysmíváni, přezíráni. Ale jsou šťastni svým způsobem.

"ART BRUT nás učí, že neexistuje žádná pravda, žádná jistota, pouze pokusy, jak uniknout nicotě." Bruno Becharme - autor sbírky výstavy.

U každého exponátu je tabulka, kde je napsán životní osud autora. Docela bych doporučila, což jsem já nevěděla, jít nejdříve na výstavu fotografií, kde nás fotograf seznamuje s těmito lidmi a s prostředím, v němž žijí. A pak bych doporučila si na výstavě výrobků tipnout, co který dotyčný vytváří. Ve mně se mísil údiv, obdiv i smutek zároveň z toho, co jsem viděla. A jak to působí na vás? Filmy o těchto lidech vám nemůžu zprostředkovat. Ale opravdu jsem byla překvapena!. Obdivovala jsem je. Třeba ta neuvěřitelná paměť, bohužel na úkor jiných schopností. Já snad na tu výstavu půjdu ještě jednou.

 

Všeobecné informace:

BRUT LIVE – sbírka abcd | Bruno Decharme 27. 3. - 17. 8. 2015

Výstava představuje díla ze sbírky francouzského sběratele a filmového tvůrce Bruna Decharma, která je jednou z nejreprezentativnějších kolekcí art brut na světě. Výstava nabízí unikátní vhled do „umění v syrovém stavu" a vedle prezentace děl tvůrců art brut je jejím záměrem také prolomit stereotypní chápání výtvarného projevu těchto umělců stojících často na okraji společnosti.

ART BRUT LIVE – fotografie | Mario Del Curto 27. 3. - 6. 7. 2015

Součástí výstavy Art Brut Live jsou i snímky švýcarského fotografa Maria Del Curta, který zdokumentoval stovky autorů art brut. Jeho portréty umělců společně s unikátními fotografickými záznamy prostředí, v němž tito autoři tvoří, jsou jedinečným dokladem jejich vztahu k vlastní tvorbě a často i klíčem k pochopení jejího významu.

Jak působí výstava na vás?  Možná to bude i námět k diskuzi.

www.dox.cz

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%