Galerie Dox: výstava
duševně nemocných

Galerie Dox: výstava
duševně nemocných

9. 5. 2015

Vážení čtenáři i60, zvu vás na pokračování prohlídky výstavy v Centru současného umění DOX.  Prohlédněme si výstavy BRUT LIVE a ART BRUT LIVE.

Nebudu vás dlouho zatěžovat zbytečnými řečmi. Pouze požádám, abyste si pozorně přečetli a prohlédli přiloženou galerii k tomuto článku, pokud vás zaujme. Ta galerie mi ale dala práci! Kdo vkládá fota, určitě pochopí.

Ale co je to proti trpělivosti těchto lidí, kteří zde prezentují svoje díla, svůj život. Jsou to lidé z celého světa s duševními nemocemi. Na infocentru mi lakonicky řekli, je to výstava výtvorů bláznů...  V první části galerie i výstavy jsou jejich umělecké výtvory, v druhé části pak prostředí, v němž žijí a tvoří. Fotografiemi jsem zachytila jen nepatrnou část exponátů. Omluvte prosím kvalitu fotografií, docela těžko se mi tam fotilo.

Dovolte mi malou úvahu. Tito lidé mají svůj svět. A pokud skutečně nejsou nebezpeční, neohrožují, neškodí a neubližují druhým, je dobré se je snažit pochopit a tolerovat. Někdy je to nad naše běžné "normální" chápání, ale to se asi právě dostáváme do jejich dimenze myšlení. A v této dimenzi můžeme naopak poznat své vlastní myšlení. Kdo ho má vlastně uzavřené a kdo nekonečné? Toť otázka...

Tak pojďme společně zkusit, po špičkách vkročit do života lidí, kteří jsou většinou na okraji společnosti. Jsou skoro vždy bez peněz a bohužel vysmíváni, přezíráni. Ale jsou šťastni svým způsobem.

"ART BRUT nás učí, že neexistuje žádná pravda, žádná jistota, pouze pokusy, jak uniknout nicotě." Bruno Becharme - autor sbírky výstavy.

U každého exponátu je tabulka, kde je napsán životní osud autora. Docela bych doporučila, což jsem já nevěděla, jít nejdříve na výstavu fotografií, kde nás fotograf seznamuje s těmito lidmi a s prostředím, v němž žijí. A pak bych doporučila si na výstavě výrobků tipnout, co který dotyčný vytváří. Ve mně se mísil údiv, obdiv i smutek zároveň z toho, co jsem viděla. A jak to působí na vás? Filmy o těchto lidech vám nemůžu zprostředkovat. Ale opravdu jsem byla překvapena!. Obdivovala jsem je. Třeba ta neuvěřitelná paměť, bohužel na úkor jiných schopností. Já snad na tu výstavu půjdu ještě jednou.

 

Všeobecné informace:

BRUT LIVE – sbírka abcd | Bruno Decharme 27. 3. - 17. 8. 2015

Výstava představuje díla ze sbírky francouzského sběratele a filmového tvůrce Bruna Decharma, která je jednou z nejreprezentativnějších kolekcí art brut na světě. Výstava nabízí unikátní vhled do „umění v syrovém stavu" a vedle prezentace děl tvůrců art brut je jejím záměrem také prolomit stereotypní chápání výtvarného projevu těchto umělců stojících často na okraji společnosti.

ART BRUT LIVE – fotografie | Mario Del Curto 27. 3. - 6. 7. 2015

Součástí výstavy Art Brut Live jsou i snímky švýcarského fotografa Maria Del Curta, který zdokumentoval stovky autorů art brut. Jeho portréty umělců společně s unikátními fotografickými záznamy prostředí, v němž tito autoři tvoří, jsou jedinečným dokladem jejich vztahu k vlastní tvorbě a často i klíčem k pochopení jejího významu.

Jak působí výstava na vás?  Možná to bude i námět k diskuzi.

www.dox.cz

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Děkuji, děkuji upřímně všem. Docela mi rudnou uši..:)) ale není to nepříjemné. Byla bych ráda, kdyby se dokázali vyjádřit i ti, co se normálně nevyjadřují, jen čtou, nebo ti, co se nevyjadřují k mým článkům...třeba by dokázali překonat sami sebe..:) tak to zkuste! To je přeci výzva, jak překonat sám sebe...:) i
Jitka Chodorová
Pěkně napsané,jako vše od tebe,kousek nicoty má v sobě každý z nás,a nějak se s ní musí poprat,ale když defekt vyroste až do umělecké sféry,je to takový malý zázrak,pro ostatní nepochopitelný,Díky Vando za přiblížení jiného světa.
Alena Várošová
Vando,moc krásně jste to napsala s citem a láskou Vámi danou.Jste člověk,který rozumí novodobému umění.Nemusejí to být lidé mentálně postižení,kteří dokáží svou prací vytvořit sochu,obraz ,či jiný objekt zájmu lidí,kteří se na něj se zaujetím přijdou podívat,at jse o vesnisář,či výstavu .Vy všichni co jste tu psali komentářei jste skvělí a vím,že tato pozvánka do galerie jenž nám přiblížila paní Vanda,at již písemnou formou a fotografiemi ji patří jednou veliké děkuji. Vando jste vyjímešná,skvělá žena.
Lubomír Müller
Skvostná pozvánka a skvostná malá reportáž, Vando! Citlivého člověka to nemůže minout hloubkou podání a nadhozenými otázkami, které si chctě nechtě musí zodpovědět. Už tady v komentářích bylo řečeno, kde je ta hranice, ta lomící čára mezi tzv. normálním a nenormálním, tedy "duševně postiženým" uměleckým výtvorem a "normálním výtvorem". Klinicky je to jasné, ale umělecky to nikdy jasné nebude. Každý umělecký projev je svým způsobem psychická porucha jedince a záleží jen na společenském klimatu, jak je to posuzováno. Vincen van Gogh byl taky duševně nemocný, koupili si od něj za jeho života jen jeden obraz z tisíce namalovaných a nakonec ho ještě zastřelili. Tehdy jeho umění nebylo pro společnost umění. A dnes? Prodává se za miliony. A co Edvatd Munch, a další? Všechny výtvory prezentované na této výstavě jsou v jádru uměním, ale otázka je, co znamenají pro nás osobně a jak se jimi máme obohacovat. Skláním se před všemi, kdo takto tvoří a nesou si svůj osud bez kompromisů, kterých se mi, tzv. normální, většinou dopouštíme z jakési umravněné tolerance. Vando, napsala jsi to a vyfotila náramně! Díky. ♥
Hana Rypáčková
Chválím Vando.Františka Vaněčka ze Slaného znám .U nás v Mačkově u Blatné žijí mentálně postižení taky ve svém světě,výtvarničí, pěstují zeleninu, chovají dobytek,hlavně koně.K dětem jsou velmi pozorní.
Soňa Prachfeldová
Svět je tak složitý a lidé, kteří jsou odlišní a žijí ve vlastním světě potřebují, abychom je více chápali a neubližovali jim. Oni jsou vnitřně bohatí, možná víc, než tušíme. S velkým zaujetím jsem četla a prohlížela. Díky Vando .
Vladka Steinová
Vando,velmi pozorně čtu Váš článek a prohlížím fotografie,obdivuji Vás, že jste tento článek dokázala napsat s takovým citem a s rozhledem Vám vlastním.Inteligentně a bez přetvářky.Uspořádání takové výstavy je velmi záslužné a Vám patří poděkování za prezentaci,díky níž se s problematikou dříve opovrhovaných lídí seznámí čtenáři zde, na I60.
Marie Foltýnová
Můj tatínek pracoval jako mistr v ústavu pro mentálně postižené jako mistr .Byla to pracovní terapie,kde se učili plést košíky,převážně chlapecké oddělení.V ústavu se pořádaly i výstavky prací .Byly tam krásné ruční práce i děvčat,která krásně vyšívala a háčkovala kabelky.Někdo zase krásně maloval.Měli se všichni čím pochlubit.Chtělo se mi smát,když tatínek vyprávěl jak chlapci reagovali na jeho slova.Hoši,až umřu,tak všichni dostanete guláš a pivo.Ti se ho potom pořád ptali.Pane mistr,kdy umřete.Když nadešel tatínkův čas a odešel nám,tak jsme pozvali jeho svěřence s vychovatelem na jeho pohřeb,abychom splnili jeho slib.Ale bez piva.To měli zakázané.Několikrát,ještě za tatínkova života nás navštívili i jejich rodiče u nás doma.Byli z toho smutní.Ti pacienti měli svůj svět,ale těch rodičů mi bylo a je nesmírně líto.
Alena Tollarová
Je dobře vědět, že mezi námi žijí i duševně nemocní lidé, kteří dokážou vytvořit takováto díla. Přemítám nad tím, jak spolu souvisí duševní nemoc s tvorbou těch děl a v tomto kontextu se mi honí v hlavě otázka, co a kdo je vlastně normální ...
Zuzana Pivcová
Jednu takovou výstavu Art Brut jsem zažila asi před 4 roky v rakouském Kulturním fóru v Praze. Jednalo se o obrazy mentálně postiženého muže (jméno si ale nepamatuji), žijícího v nějakém sociálním domově. Musím říct, že spontánnost a otevřenost, s jakou ten muž maloval včetně sebe v zrcadle, mě ohromila. Jak upřímně se viděl a vnímal, bez falešného studu, to bylo dojemné. A vyvrcholením akce bylo, že na vernisáž pozvali i skupinu lidí s lehčím mentálním postižením, žijící u nás v nějakém domově, kteří nám dávali kytičky a s radostí nás objímali (Evička takový pocit zná). Jedna z nejúspěšnějších akcí Kulturního fóra a obrovská návštěvnost.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.