Skvělý muzikant a nádherná
duše. To je Bono z kapely U2

Skvělý muzikant a nádherná
duše. To je Bono z kapely U2

10. 5. 2015

Zakládá nadační fondy a za řešení problémů třetího světa lobuje i při osobních schůzkách s vrcholnými politiky. Již několikrát byl proto nominován na Nobelovu cenu za mír. 

Zřejmě nejznámějším sociálně angažovaným hudebníkem na světě je irský zpěvák a kytarista Paul David Hewson, přezdívaný Bono, který 10. května oslaví pětapadesátiny. Výtečný muzikant a frontman slavné rockové skupiny U2, pro niž napsal většinu textů.

Pacifistický pohled na svět získal Bono již v rodném Dublinu, v atmosféře náboženských konfliktů. Ve 14 letech mu zemřela matka, jíž později věnoval řadu písní. O jeho kariéře hudebníka rozhodla střední škola, kde potkal nejen svou budoucí ženu Alison Stewartovou (54), s níž má nyní dvě dcery a dva syny, ale i budoucí členy své kapely (Larryho Mullena, Adama Claytona a hlavně skvělého kytaristu Davea Evanse, zvaného The Edge). 

U2 vydali dodnes celkem výtečných 13 studiových alb, včetně kultovního The Joshua Tree (1987), a s více než 150 miliony nosičů se stali jednou z nejprodávanějších kapel všech dob. Získali mimo jiné 22 cen Grammy (jako žádná jiná skupina na světě) a v roce 2005 byli uvedeni do rokenrolové síně slávy. Ani skalní kritici nešetří slovy chvály.

Bona si všimla i jinak velmi konzervativní britská královna Alžběta II., která jej jmenovala čestným rytířem. Ve Francii pak dostal Řád za umění a literaturu. Bono je krásný člověk a poslechněte si prosím jeho největší hit s dlouhým názvem I Still Haven't Found What I'm Looking For.

hudební legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.