Závěsná toaleta?
Čím výše, tím lépe

Závěsná toaleta?
Čím výše, tím lépe

15. 5. 2015

Vstát z klozetové mísy, která mívá výšku kolem 41 cm, nemusí být nic příjemného. Stačí delší túra nebo tenisový zápas. A lepší to už nebude, artróza začne časem trápit většinu z nás. „První pomoc“ je přitom jednoduchá: použít závěsný klozet a nechat si jej instalovat o pár centimetrů výš než bývá zvykem.

Trend závěsných klozetů trvá několik let a dokonce už začíná představovat běžný standard. Důvodů je hned několik. Především snadná údržba: pokud se dodrží zásada, že spodní hrana klozetové mísy končí minimálně 7 cm nad podlahou, pak WC vytřete pomocí mopu za pár sekund.

Druhý důvod? Právě snadnější usedání i vstávání. Jak roky přibývají, velké klouby začínají často zlobit. V případě klozetu je sice řešením plastový nástavec s výškou 5, 10 nebo 15 cm, zpravidla připevňovaný plastovými klipsy na WC (předepsat jej může praktický lékař či rehabilitační lékař, neurolog, ortoped nebo geriatr a pak nástavec hradí pojišťovny), ale už na první pohled jde o zdravotnickou pomůcku, která žádné velké nadšení nevyvolává.

Kombíky se už nenosí

Jednodušší je nepříjemnostem předejít, závěsný klozet lze díky takzvaným předstěnovým systémům umístit i o 8 cm výše, než bývá běžná výška klasické záchodové mísy. Kdo je ochoten investovat do luxusnějšího vybavení, může mít dokonce stavitelnou výšku mísy, takže si každý člen rodiny nastaví tu „svou“.

Například výšku sedací plochy klozetu Viega lze nastavit v rozmezí od 40 do 48 centimetrů. Mechanické zařízení, které pracuje na principu tlakové pružiny bez dodávky elektrického proudu, je umístěno za panelem z bezpečnostního skla. S pomocí stavitelných nožek předstěnového systému je možné výšku zvýšit až na 53 cm.

Jiní výrobci, třeba Geberit, dovolují zvednout záchodovou mísu až o 8 cm teprve poté, až tato potřeba nastane, a to bez nutnosti nějakého bourání. Jen je nutné při instalaci předstěnového prvku do sádrokartonové konstrukce systém připravit pro případné zvednutí předem podle návodu.

A třetí důvod, proč si pořídit závěsný klozet? Tiché splachování a napouštění vody, protože splachovací nádržka je zabudovaná do zdi.

A žádné obavy, že by vás závěsný klozet neunesl: minimální uváděná nosnost bývá 400 kg. Závěsné záchody totiž vznikly jako řešení pro veřejné toalety a jejich snadný úklid.

bydlení
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.