Stella Zázvorková: důvtipná
herečka s nezdolnou energií

Stella Zázvorková: důvtipná
herečka s nezdolnou energií

17. 5. 2015

Vzdělaná, sympatická a vtipná herečka s neobyčejným komediálním talentem se zapsala do srdcí diváků ztvárněním několika set rolí na stříbrném plátně i na prknech předních českých scén. Přední dáma českého filmu a divadla Stella Zázvorková zemřela přesně před deseti lety – 17. května 2005.

Stella Zázvorková pocházela z přední architektonické rodiny. Její otec – architekt Jan Zázvorka – byl autorem Národního památníku na Vítkově. Maminka prý zpočátku hereckou kariérou své dcery, která ovládala několik cizích jazyků, nebyla příliš nadšená. Léty však dokázala svůj herecký um nejen jí, ale i zbytku národa.

Nezapomenutelné role vytvořila například ve snímcích Anděl na horách, Pane, vy jste vdova!, Jak utopit doktora Mráčka, Kolja, Pelíšky či v seriálu Arabela. V roce 2001 excelovala spolu s Vlastimilem Brodským ve filmu Babí léto, za který získala Českého lva za hlavní ženskou postavu.

V témže roce byla vyznamenána i prestižní hereckou cenou Thálie za své celoživotní dílo. Obdobné ocenění od filmové akademie obdržela herečka, která byla i po osmdesátce vitální a plná života, o čtyři roky později. 

V osobním životě se Zázvorkové bohužel nedařilo tak, jako v profesním – manželství se slavným českým hercem Milošem Kopeckým po roce zkrachovalo a její jediná dcera Jana spáchala sebevraždu ve věku 15 let. Tragickou ztrátu se jí podařilo statečně překonat díky divadelní práci, svým kolegům a pověstně nezdolné životní energii. 

Stella Zázvorková zemřela 18. května 2005 v Praze, měsíc po svých osmdesátých třetích narozeninách.

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.