Stella Zázvorková: důvtipná
herečka s nezdolnou energií

Stella Zázvorková: důvtipná
herečka s nezdolnou energií

17. 5. 2015

Vzdělaná, sympatická a vtipná herečka s neobyčejným komediálním talentem se zapsala do srdcí diváků ztvárněním několika set rolí na stříbrném plátně i na prknech předních českých scén. Přední dáma českého filmu a divadla Stella Zázvorková zemřela přesně před deseti lety – 17. května 2005.

Stella Zázvorková pocházela z přední architektonické rodiny. Její otec – architekt Jan Zázvorka – byl autorem Národního památníku na Vítkově. Maminka prý zpočátku hereckou kariérou své dcery, která ovládala několik cizích jazyků, nebyla příliš nadšená. Léty však dokázala svůj herecký um nejen jí, ale i zbytku národa.

Nezapomenutelné role vytvořila například ve snímcích Anděl na horách, Pane, vy jste vdova!, Jak utopit doktora Mráčka, Kolja, Pelíšky či v seriálu Arabela. V roce 2001 excelovala spolu s Vlastimilem Brodským ve filmu Babí léto, za který získala Českého lva za hlavní ženskou postavu.

V témže roce byla vyznamenána i prestižní hereckou cenou Thálie za své celoživotní dílo. Obdobné ocenění od filmové akademie obdržela herečka, která byla i po osmdesátce vitální a plná života, o čtyři roky později. 

V osobním životě se Zázvorkové bohužel nedařilo tak, jako v profesním – manželství se slavným českým hercem Milošem Kopeckým po roce zkrachovalo a její jediná dcera Jana spáchala sebevraždu ve věku 15 let. Tragickou ztrátu se jí podařilo statečně překonat díky divadelní práci, svým kolegům a pověstně nezdolné životní energii. 

Stella Zázvorková zemřela 18. května 2005 v Praze, měsíc po svých osmdesátých třetích narozeninách.

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Vynikající česká herečka, jejíž doménou byla zejména komedie. Bohužel, náhradu za ní zatím nemáme.
Květoslava HOUDKOVÁ
Už je to dlouho, kdy TV vysílala hezký pořad "Věšák" - a bylo možno zúčastnit se natáčení. Ten divák, který se "odvážil" položit otázku, byl odměněn Kč 500,- (čas jsem měla, odvahu taky - "pár Kč" tedy bylo). Paní Zázvorková vyprávěla nejen herecké zážitky, ale také o své návštěvě Ameriky. Už v letadle se těšila, že bude vídat lidi-zejm. muže = typy z amerických filmů. Jenže omyl: Muži - zřejmě baštící převážně hamburgery atp. - byli tak obézní, že paní Stella se prý cítila "jako drobeček".
Dagmar Bartušková
Herečka par excellence. V osobním životě jedna velká tragedie - ztráta dcery Jany, která se otrávila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.