Dýchavičnost může souviset
s věkem, ale i vážnou nemocí

Dýchavičnost může souviset
s věkem, ale i vážnou nemocí

27. 5. 2015

Pozorujete-li zhoršování fyzické výkonnosti a problémy s dechem, měli byste neprodleně navštívit lékaře. Důvodem může být choroba s podivným názvem: chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Nejde o žádnou banalitu – v Česku jí je postiženo na 800 tisíc lidí a každý rok na ni 2500 nemocných zemře. Vleklý zánět průdušek až z 85 procent způsobuje cigaretový kouř, ohroženi jsou nejen kuřáci, ale i ti, co v zakouřeném prostředí pobývají. 

Plicní nemoc CHOPN začíná zánětem sliznic poškozených toxickými látkami z cigaretového kouře. Zánět vede k nevratným změnám v plicích. Obstrukci neboli zúžení musí pacient překonávat zvýšeným úsilím při výdechu. Trvale kašle, aby se zbavil zvýšeného množství hlenu v průduškách. Nemoc také způsobuje zánik plicních sklípků, čímž se zmenšuje plocha plic a omezuje výměna kyslíku. 

Omezení základních činností

Většinou k úbytku dechu dochází nenápadně více let a nemocný se mu postupně přizpůsobuje, často ho přičítá věku. Nápadné mu začne být až ve chvíli, kdy je omezen při tak běžných činnostech, jako vaření a nákupy, nezvládá vyjít do patra, nebo se mu náhle a výrazně zhorší dech při jinak banální infekci dýchacích cest, která si nezřídka vyžádá pobyt v nemocnici.

„Ztráta dechu v těch nejtěžších stadiích nemocnému nedovoluje bez velkých potíží ani osobní hygienu, pohyb po místnosti nebo na WC,“ uvedl primář kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Jiří Votruba. 

Změny na plicích jsou podle primáře nevratné, proto je potřeba onemocnění rozpoznat a léčit co nejdřív. „Léčbou je možno postup nemoci pouze zastavit nebo zpomalit,“ upozornil. Ve chvíli, kdy je postižený schopen pohybu po místnosti jen s námahou, nelze podle primáře už očekávat od léčby zásadnější změnu. V léčbě zatím jedině účinné a nezbytné opatření je zastavit vdechování škodlivých látek. „Týdně 40 hodin v zakouřených prostorách po dobu pěti let zvyšuje riziko výskytu CHOPN až o 48 procent,“ varoval Votruba. 

Vyšetření bývá nezbytné

K diagnostice CHOPN podstoupí pacient základní lékařské vyšetření a takzvanou spirometrii, což je vyšetření funkce plic dýchnutím do přístroje přes trubičku. V případě, že má pacient motivaci zlepšit svůj zdravotní stav, nabídne mu lékař pomoc při zanechání kouření a naordinuje léky, které mu uleví při potížích s odvykáním.

Na ochranu nekuřáků před dopady kouření připravuje ministerstvo zdravotnictví zákon, který počítá s úplným zákazem kouření v restauracích, barech či kavárnách. Obce by mohly zakázat kouření v blízkosti sportovišť a dětských hřišť. 

Prevence CHOPN
1. Nikdy nezačít kouřit nebo rychle přestat.
2. Vyhýbat se pobytu v zakouřených místnostech.
3. Vyhýbat se místům s vysokou prašností, zvýšenou koncentrací výfukových plynů a chemikálií, používat respirátory.
4. Doma často a dostatečně větrat, zejména při vaření, kdy se do vzduchu dostávají toxické látky z přepáleného tuku a spaliny z hoření plynu.
5. Provozovat pravidelnou aerobní fyzickou aktivitu k posílení plicních funkcí.
6. Jíst dostatek vyvážené stravy bohaté na zeleninu a ovoce.

kouření plíce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.