Dýchavičnost může souviset
s věkem, ale i vážnou nemocí

Dýchavičnost může souviset
s věkem, ale i vážnou nemocí

27. 5. 2015

Pozorujete-li zhoršování fyzické výkonnosti a problémy s dechem, měli byste neprodleně navštívit lékaře. Důvodem může být choroba s podivným názvem: chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Nejde o žádnou banalitu – v Česku jí je postiženo na 800 tisíc lidí a každý rok na ni 2500 nemocných zemře. Vleklý zánět průdušek až z 85 procent způsobuje cigaretový kouř, ohroženi jsou nejen kuřáci, ale i ti, co v zakouřeném prostředí pobývají. 

Plicní nemoc CHOPN začíná zánětem sliznic poškozených toxickými látkami z cigaretového kouře. Zánět vede k nevratným změnám v plicích. Obstrukci neboli zúžení musí pacient překonávat zvýšeným úsilím při výdechu. Trvale kašle, aby se zbavil zvýšeného množství hlenu v průduškách. Nemoc také způsobuje zánik plicních sklípků, čímž se zmenšuje plocha plic a omezuje výměna kyslíku. 

Omezení základních činností

Většinou k úbytku dechu dochází nenápadně více let a nemocný se mu postupně přizpůsobuje, často ho přičítá věku. Nápadné mu začne být až ve chvíli, kdy je omezen při tak běžných činnostech, jako vaření a nákupy, nezvládá vyjít do patra, nebo se mu náhle a výrazně zhorší dech při jinak banální infekci dýchacích cest, která si nezřídka vyžádá pobyt v nemocnici.

„Ztráta dechu v těch nejtěžších stadiích nemocnému nedovoluje bez velkých potíží ani osobní hygienu, pohyb po místnosti nebo na WC,“ uvedl primář kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Jiří Votruba. 

Změny na plicích jsou podle primáře nevratné, proto je potřeba onemocnění rozpoznat a léčit co nejdřív. „Léčbou je možno postup nemoci pouze zastavit nebo zpomalit,“ upozornil. Ve chvíli, kdy je postižený schopen pohybu po místnosti jen s námahou, nelze podle primáře už očekávat od léčby zásadnější změnu. V léčbě zatím jedině účinné a nezbytné opatření je zastavit vdechování škodlivých látek. „Týdně 40 hodin v zakouřených prostorách po dobu pěti let zvyšuje riziko výskytu CHOPN až o 48 procent,“ varoval Votruba. 

Vyšetření bývá nezbytné

K diagnostice CHOPN podstoupí pacient základní lékařské vyšetření a takzvanou spirometrii, což je vyšetření funkce plic dýchnutím do přístroje přes trubičku. V případě, že má pacient motivaci zlepšit svůj zdravotní stav, nabídne mu lékař pomoc při zanechání kouření a naordinuje léky, které mu uleví při potížích s odvykáním.

Na ochranu nekuřáků před dopady kouření připravuje ministerstvo zdravotnictví zákon, který počítá s úplným zákazem kouření v restauracích, barech či kavárnách. Obce by mohly zakázat kouření v blízkosti sportovišť a dětských hřišť. 

Prevence CHOPN
1. Nikdy nezačít kouřit nebo rychle přestat.
2. Vyhýbat se pobytu v zakouřených místnostech.
3. Vyhýbat se místům s vysokou prašností, zvýšenou koncentrací výfukových plynů a chemikálií, používat respirátory.
4. Doma často a dostatečně větrat, zejména při vaření, kdy se do vzduchu dostávají toxické látky z přepáleného tuku a spaliny z hoření plynu.
5. Provozovat pravidelnou aerobní fyzickou aktivitu k posílení plicních funkcí.
6. Jíst dostatek vyvážené stravy bohaté na zeleninu a ovoce.

kouření plíce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Už delší dobu jsem se zadýchávala, prošla jsem kontrolou Plicního odd. CHOPN to však není !! - zjistili mi problém srdce. Na plicní mohu přijít tak 1 x/rok na prevent.kontrolu, ale už jsem v péči Kardiologie, teď jsem sama požádala lékařku o dopor. na "Neinvazivní diagnostiku" = zátěžový test - do jaké míry vydržím? !
Naděžda Špásová
To jsou rady nad zlato. Co takhle zakopat se pod zem? Nebo se někde zamknout na deset západů a tiše skonat? A nebo? Co takhle přestat ničit přírodu a životní prostředí a udělat ze sebe lidí!!!:-)
Hana Rypáčková
Jak se vyhnout životnímu prostředí?Čisté ovzduší něco stojí... Jestli opravdu jen z cigaret, znám lidi, co mají "kuřácký kašel".
Dagmar Bartušková
Nic proti tomu, statistika tohoto onemocnění je alarmující. Ale jak docílit nevdechování škodlivin ve městech - prevence CHOPN bod 3? Zákaz kouření v barech a kavárnách - no comment. Plošné zákazy nejsou k ničemu. Ministerstva už připravila tolik zákonů...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...