Kurovickou tvrz
ovládnou šermíři

Kurovickou tvrz
ovládnou šermíři

2. 6. 2015

Tvrz v Kurovicích na Kroměřížsku o víkendu zaplní šermíři a další příznivci dob dávno minulých. Uskuteční se zde historické dny, během nichž si návštěvníci mohou prohlédnout tvrz a sledovat ukázky soubojů, soutěž šermířů. A poslechnout si dobovou hudbu, prohlédnout si rozmanité kostýmy a obdivovat umění kuchaře v replice středověké černé kuchyně.

Pevnost, kterou odborníci označují za jedinečnou ukázku sídla středověké nižší šlechty na Moravě, od roku 2006 opravuje Sdružení pro záchranu a obnovu Tvrze Kurovice. Podle jeho předsedy Martina Maliny letos historické dny na tvrzi doplní oslavy 740 let od první písemné zmínky o Kurovicích. "Výročí bude věnovaná výstava, kde lidé najdou kroniku obce, kroje, fotografie či předměty dokumentující válečné reálie," řekl Malina.

Akci zahájí v sobotu v 10:00 průvod účastníků obcí, ve 13:00 začne soutěž šermířských choreografií a v 19:00 koncert k 740. výročí obce v podání formace Quanti Minoris. Po celý víkend budou moci lidé sledovat šermířská a taneční vystoupení. Připraveny jsou přednášky nejen o tvrzi, ale i o hradu Lukov či středověké módě a zbroji.

První zmínka o kurovické tvrzi pochází z roku 1275. Je zajímavá zejména díky dochovanému středověkému zdivu v samotném jádru tvrze. Za pozornost stojí kamenická výzdoba v interiérech a zřejmá stopa přestaveb jednotlivých slohů od středověku přes renesanci až po baroko. Kolem budovy se zčásti dochovalo opevnění.

Sdružení památku postupně opravuje. Ve sklepení funguje replika černé kuchyně a v budoucnu by měla být zprovozněna další v místech, kde kdysi černá kuchyně opravdu byla. V prvním patře je dokončeno muzeum, v němž bude nyní výstava o historii obce. Ve druhém patře je zatím zprovozněna jedna místnost sloužící jako zázemí pro účinkující. Ve třetím patře je sál využívaný pro šermířské akce, jehož oprava by měla být dokončena letos.

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.