Z Katlova do Čáslavi

Z Katlova do Čáslavi

7. 6. 2015

Cesta z Katlova do Čáslavi není moc dlouhá. Potkali jsme několik zajímavých názvů obcí a dorazili na čáslavské náměstí. Je něco málo po poledni. Hned před námi - informační centrum. Rohová budova a vedle krásný kostel s vysokou věží. Tak to je to, co nás zajímá jako první.

Příjemná slečna nás přivítá otázkou, zda něco hledáme. Jako první koupím kulatou turistickou známku pro vnuka, syn turistickou vizitku a razítko do deníku. Ještě se rozhlížím po nějaké dostupné brožurce. Slečna hned nabízí tištěného průvodce - Město Čáslav a Kostel sv. Petra a Pavla. Začínám si pročítat letáček a ptám se, zda je kostel otevřený. "Hlavní dveře ano, ale dál jsou ještě jedny dveře a ty jsou zamčené. Ale jestli máte zájem, můžete se podívat na věž. Tam je to otevřené." S radostí přijímáme. Je to jen pár kroků. Slečna zamkne dveře infocentra a hned začíná s výkladem.

"Tento kostel, Kostel Petra a Pavla, je největší stavební památkou našeho města a věž je třetí nejvyšší v Čechách. Měří 88,5 metrů. Vy můžete dojít po 236 schodech, včetně dvou žebříků, do výšky 50 metrů. Cestou uvidíte zvon Gerald (ze 60. let 20. století) - větší -  a zvon menší (z konce 16. století) - Václav. A na konci je krásný stroj věžních hodin od hodináře z Čáslavi. Tak teď Vám otevřu a vy si půjdete sami nahoru. Přeji vám hezký výhled. Ještě poznámka. Až se vrátíte, zavřete na závoru a přijďte mi, prosím, říci. Děkuji". S úsměvem se ptám: "Kolik času mi dáte na návrat?

Moje nohy už jsou do schodů pomalé. Slečna mi s úsměvem odpoví, že zavírací doba je v 16, 30. V celé věži jsme sami, a tak stoupáme po točitých schodech. Není kam spěchat, tak se pomalounku sunu vpřed a snažím se alespoň něco nafotit. Ještě zdolat žebříky a... jsme nahoře.

Již cestou bylo slyšet silný vítr. Jestli je vyhlídka otevřená, tak to nebude příjemné. Bundu mám v autě. Poslední schůdek a otvírá se nám výhled na město a okolí. Díváme se přes okna, a tak nám vítr nevadí. Ale pohled stál za tu námahu. U každého okénka stojí židle a  je zde napsáno, kam koukáme a kde co vidíme. Pár fotek a pomaloučku dolů. Ve věži je vidět , že se zde stále pracuje a renovuje. Opravují schody a instalují novou elektriku. Vše zabezpečené plotem.

A již přicházejí další turisté. Z venku se koukneme okénkem ve dveřích do kostela, okoukneme náměstí a - kolik je času? Tak to stihneme. Jsme v Čáslavi, a to se u mne musí do zahradnictví STARKL a HORTIS. Okouknout kytičky, podívat se na kapříky, poradit se, co s mými nemocnými stromky a na konec jistě nějakou, alespoň malinkou kytičku pro radost. Příjemné posezení v altánku Hortisu a můžeme jet domů. Počasí vydrželo bez velkých srážek, viděli jsme zase něco nového, kytička koupená - tak jedeme domů.

Zase někdy na viděnou.

Více fotografií z Čáslavi si můžete prohlédnout zde

naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.