Z Katlova do Čáslavi

Z Katlova do Čáslavi

7. 6. 2015

Cesta z Katlova do Čáslavi není moc dlouhá. Potkali jsme několik zajímavých názvů obcí a dorazili na čáslavské náměstí. Je něco málo po poledni. Hned před námi - informační centrum. Rohová budova a vedle krásný kostel s vysokou věží. Tak to je to, co nás zajímá jako první.

Příjemná slečna nás přivítá otázkou, zda něco hledáme. Jako první koupím kulatou turistickou známku pro vnuka, syn turistickou vizitku a razítko do deníku. Ještě se rozhlížím po nějaké dostupné brožurce. Slečna hned nabízí tištěného průvodce - Město Čáslav a Kostel sv. Petra a Pavla. Začínám si pročítat letáček a ptám se, zda je kostel otevřený. "Hlavní dveře ano, ale dál jsou ještě jedny dveře a ty jsou zamčené. Ale jestli máte zájem, můžete se podívat na věž. Tam je to otevřené." S radostí přijímáme. Je to jen pár kroků. Slečna zamkne dveře infocentra a hned začíná s výkladem.

"Tento kostel, Kostel Petra a Pavla, je největší stavební památkou našeho města a věž je třetí nejvyšší v Čechách. Měří 88,5 metrů. Vy můžete dojít po 236 schodech, včetně dvou žebříků, do výšky 50 metrů. Cestou uvidíte zvon Gerald (ze 60. let 20. století) - větší -  a zvon menší (z konce 16. století) - Václav. A na konci je krásný stroj věžních hodin od hodináře z Čáslavi. Tak teď Vám otevřu a vy si půjdete sami nahoru. Přeji vám hezký výhled. Ještě poznámka. Až se vrátíte, zavřete na závoru a přijďte mi, prosím, říci. Děkuji". S úsměvem se ptám: "Kolik času mi dáte na návrat?

Moje nohy už jsou do schodů pomalé. Slečna mi s úsměvem odpoví, že zavírací doba je v 16, 30. V celé věži jsme sami, a tak stoupáme po točitých schodech. Není kam spěchat, tak se pomalounku sunu vpřed a snažím se alespoň něco nafotit. Ještě zdolat žebříky a... jsme nahoře.

Již cestou bylo slyšet silný vítr. Jestli je vyhlídka otevřená, tak to nebude příjemné. Bundu mám v autě. Poslední schůdek a otvírá se nám výhled na město a okolí. Díváme se přes okna, a tak nám vítr nevadí. Ale pohled stál za tu námahu. U každého okénka stojí židle a  je zde napsáno, kam koukáme a kde co vidíme. Pár fotek a pomaloučku dolů. Ve věži je vidět , že se zde stále pracuje a renovuje. Opravují schody a instalují novou elektriku. Vše zabezpečené plotem.

A již přicházejí další turisté. Z venku se koukneme okénkem ve dveřích do kostela, okoukneme náměstí a - kolik je času? Tak to stihneme. Jsme v Čáslavi, a to se u mne musí do zahradnictví STARKL a HORTIS. Okouknout kytičky, podívat se na kapříky, poradit se, co s mými nemocnými stromky a na konec jistě nějakou, alespoň malinkou kytičku pro radost. Příjemné posezení v altánku Hortisu a můžeme jet domů. Počasí vydrželo bez velkých srážek, viděli jsme zase něco nového, kytička koupená - tak jedeme domů.

Zase někdy na viděnou.

Více fotografií z Čáslavi si můžete prohlédnout zde

naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Maruško, dobře, žes tam vyšplhala, jsi přece zdatná turistka, povídání prima...Díky ***
Marie Novotná
Alenko,nechci zklamat,ještě něco málo ve své paměti mám.Tak ráda přidám.Jen jak mne chytne psací amok,tak to tu bude.Těch jednodenních je hodně a každý si je jistě udělá sám.Tak příště z jiné strany a na více dnů.
Hana Rypáčková
Ráda jsem se do rodného města Miloše Formana.ASI JSEM JEN PROJÍŽDĚLA A STÁLO BY ZA PROHLÍDKU...Ráda lezu na věže a ta Čáslav,Kutná Hora a Litomyšl- to bych se tam ráda podívala.Musí být nádherně opravená...
Alena Tollarová
Pěkná reportáž. Měla vyjít až v pondělí po vyhlášení tématu pro soutěž. Ale Marie určitě vymyslí ještě něco onačejšího :-)))
Zuzana Pivcová
Jako vždy ses podělila o svůj osobitý zážitek. Vzpomněla jsem si, jak jsme v létě 1968 lezly na kostelní věž ve Stralsundu na Baltu. Po žebříku, v polotmě a na vlastní nebezpečí. Ale zvědavost nám nedala. Dnes na věže už jen po pevném schodišti, nesmím vidět pod sebe. :-)
Soňa Prachfeldová
Díky za prohlédnutí Čáslavi, moc hezké fotky, lezení do věží je také moje velká záliba, je krásné vidět, co je pod námi.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...